STA, 7. 3. 2020

V Španski borcih dvodnevno tekmovanje plesnih miniatur Opus 1

V Centru kulture Španski borci se bo dopoldne začelo 28. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 - plesna miniatura. Tekmovanje v več kategorijah je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca.
:
:

Arhiv CK Španski borci

Prireditev Opus 1 je namenjena opozarjanju na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Mnogi nekdanji udeleženci Opusa se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci, so zapisali organizatorji tekmovanja z Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Poudarek tekmovanja je na samostojnem delu plesalcev in razvijanju plesne miniature, pri čemer naj bi jih mentor zgolj nevsiljivo vodil pri oblikovanje lastnega plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela. Vsako leto razpišejo tudi teme, ki naj bi mlade plesalce spodbudile h kritičnem razmišljanju o posameznih vprašanjih ter jim predstavljale povod za spoznavanje, raziskovanje in ustvarjanje.

Prva letošnja tema se glasi Zvočni ples in je povzeta po naslovu koreografije Mercea Cunninghama, ki je v svoje koreografije vključeval vsakdanje gibe in kretnje. Zgledoval se je pri skladatelju Johnu Cageu, ki je trdil, da se lahko sleherni zvok sliši kot glasba. Kot so zapisali organizatorji, letošnja tema spodbuja premislek o povezanosti med plesom ali strukturiranim človeškim gibanjem in glasbo ali vzorci zvoka. Druga tema Karkoli pa mladim plesalcem pušča odprte roke.

Tekmovanje se bo danes začelo ob 11. uri s prireditvijo za kategorijo S in sklenilo v nedeljo zvečer, ko se bodo predstavili tekmovalci v vseh kategorijah. Po vsaki predstavitvi tekmovalcev iz posamične kategorije bodo razglasili tudi rezultate.

CK Španski borci, OPUS 1