STA, 26. 9. 2013

V soboto se začenja že tretji festival gledališča za mularijo Svetilnik

S premiero koprodukcije Pazi, Pika! se bo v soboto začel tretji festival gledaliških predstav za mularijo Svetilnik v organizaciji Gledališča Koper. Festival bo obsegal 26 dogodkov, sedem gledaliških predstav in dve premieri, je navedla Katja Pegan. S pomočjo Pike se otroci naučijo sprejemati takšne, kakršni so, meni režiserka Tijana Zinajić.

Pazi, Pika! / foto: Jaka Varmuž

Festival, ki se bo zaključil 5. oktobra, vse bolj pridobiva na teži, poleg gledaliških predstav pa bo nudil tudi delavnice za otroke, je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnila direktorica koprskega gledališča Peganova.

Uvod v festival bo koprodukcija koprskega gledališča in Lutkovnega gledališča Ljubljana Pazi, Pika!, ki se navdihuje v liku pisateljice Astrid Lindgren in so jo pripravili po motivih gledališke igre Dese Muck Naša prijateljica Pika.

Po besedah Peganove je predstava v prvi vrsti namenjena otrokom prve triade, vendar si jo bodo z veseljem ogledali tudi starejši, ki bodo prepoznali lik Pike Nogavičke, s katerim so rasle številne generacije. Predstavo dodatno bogatijo songi Jureta Novaka.

Režiserka Zinajićeva, ki je podobno kot Peganova izpostavila posrečeno izbiro koprodukcije, je pojasnila, da je predstava osredotočena na otroke in njihove težave pri odraščanju, ki jih rešujejo z izmišljenimi prijatelji, kot sta Pika in Peter Klepec. Skozi predstavo se otroci lahko na nevsiljiv način naučijo, da se je potrebno sprejeti takšnega, kakršen si, s pomočjo Pike pa lahko spoznajo tudi svojo lastno vrednost, je dodala režiserka.

Nad sodelovanjem v predstavi so bili navdušeni vsi glavni igralci. Tako je Ajda Toman (Pika) priznala, da je v svojem liku uživala, saj si je lahko marsikaj dovolila. Vito Weis pa je povedal, da so bili s Piko "lahko spet otroci".

Druga festivalska premiera, ki bo na sporedu 4. oktobra, bo predstava Maje Gal Štromar in Gregorja Geča Ločujem, planet rešujem. Gre za zadnji del trilogije, s katero so najmlajše uvajali v opismenjevanje in računanje, zdaj pa še v ekologijo, je navedla Štromarjeva.

Pri tem so se potrudili, da ne bi bili preveč didaktični in moralizirajoči ter da bi s predstavo ohranili tudi širšo sporočilnost. Predstava je sicer namenjena otrokom od tretjega leta dalje.

Na festivalu si bo moč ogledati še naslednje predstave: Mali medo Jake Ivanca v produkciji Gledališča Koper, Mala čarovnica, ki ni mogla biti zlobna Marie Clare Machado v produkciji Centra za korekcijo sluha in govora Portorož, Butalci v produkciji Gledališča Koper, Mahmud Petra Seligmanna, Elsebeth Nielsen in Boja Larsena v produkciji Mestnega gledališča Ptuj ter ljubljanskega Mini teatra ter Zverjasec Julie Donaldson, v prevodu Milana Dekleve in produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana.