STA, 9. 10. 2014

V SNG Opera in balet Ljubljana premiera opere Orfej in Evridika

V SNG Opera in balet Ljubljana bodo drevi kot prvo v novi sezoni na oder premierno postavili Gluckovo opero Orfej in Evridika v režiji Jerneja Lorencija. Predstava mitsko zgodbo o grškem pevcu Orfeju združuje z dvojcem ljubezni in smrti, v ospredje postavlja tudi vprašanje neizprosne bolečine. Premiera bo ob 19.30.
:
:
Foto: Darja Štravs Tisu/SNG Opera in balet Ljubljana
Foto: Darja Štravs Tisu/SNG Opera in balet Ljubljana
Foto: Darja Štravs Tisu/SNG Opera in balet Ljubljana
Foto: Darja Štravs Tisu/SNG Opera in balet Ljubljana

Opera obuja zgodbo grškega pevca Orfeja, ki je bil poročen z lepo Evridiko. To je nekoč pičila kača, Evridika pa je umrla. Ker Orfej ženine smrti ni prenesel, je sklenil, da gre ponjo k bogu podzemlja Hadu. V deželi mrtvih je boga ganil s svojo glasbo, zato mu je Evridiko vrnil - vendar pod pogojem, da se na poti iz podzemlja ne ozre. Ko sta bila z Evridiko že blizu izhoda, je Orfeja zaskrbelo, da je žena opešala. Ozrl se je, tedaj pa je nimfi spodrsnilo in Orfej jo je za vedno izgubil.

Gluckova opera, ena od mnogih umetniških upodobitev orfejskega mita, je zasnovana na izenačitvi vloge besedila in glasbe v duhu tedanjega klasicizma. Očiščena baročne pevske ekshibicije ter v iskanju "krasne enostavnosti" se s preprosto melodiko približuje čisti dramski obliki, so zapisali pri SNG Opera in balet Ljubljana.

Režijo Gluckove opere je prevzel Lorenci, ena izmed vodilnih osebnosti slovenskega gledališča in letošnji nagrajenec Prešernovega sklada. S postavitvijo Orfeja in Evridike bo Lorenci debitiral kot operni režiser.

"Predstava v nadsmiselno celoto združuje zgodbo Orfeja kot prapevca in praočeta, tudi opere, s klišejskim dvojčkom o ljubezni in smrti," je na novinarski konferenci ob predstavitvi opere povedal Lorenci. Jedro predstave sicer predstavlja bolečina ob izgubi in razmislek o tem, v kaj nas spravi, ter kako se zaradi neizprosnosti te bolečine spremenimo.

Orkester bo vodil novi šef dirigent ljubljanske Opere Jaroslav Kyzlink. V naslovnih vlogah Evridike in Orfeja bosta nastopila Martina Zadro in Jože Vidic, boga ljubezni Amorja pa bo uprizorila Urška Arlič Gololičič.

Scenografija predstave je delo Branka Hojnika, kostumografka je Belinda Radulović. Pod koreografijo se podpisuje Gregor Luštek, pod dramaturgijo Tatjana Ažman.

Odločitvi, da na oder ljubljanske opere postavijo prav Gluckovo delo, je med drugim botrovalo, da letos obeležujemo 300. obletnico Gluckovega rojstva. Tako imenovana "reformna opera", Gluckova najdrznejša stvaritev, je bila premierno izvedena leta 1762 na Dunaju, na oder ljubljanske opere pa se vrača po več kot štirih desetletjih. Tam so jo nazadnje uprizorili leta 1967.

Povezani dogodki