STA, 7. 11. 2014

V SMG recital Lovec na ljudi, Makarovičeva ga posveča izbrisanim

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) se drevi in v soboto obeta pesniško-glasbeni večer Svetlane Makarovič z naslovom Lovec na ljudi. Makarovičevi se bodo na odru pridružile pevka in harfistka Zvezdana Novaković, igralka Mirjana Šajinović, pevka Višnja Fičor ter intermedijska umetnica Aphra Tesla, ki se podpisuje tudi pod režijo prireditve.
:
:
Foto: Manca Čujež, editing: Infundibulum
Foto: Manca Čujež, editing: Infundibulum
Foto: Manca Čujež, editing: Infundibulum

Lovec na ljudi je pesniško-glasbeni projekt, ki ga je Makarovičeva na novo ustvarila po svoji pesniški zbirki Bo žrl, bo žrt.

V recitalu se poezija Makarovičeve izmenjuje z glasbo Novakovićeve, ki črpa iz starih slovanskih napevov. Pevka ob spremljavi harfe poje v bolgarski grleni vokalni tehniki, igralka Šajinovićeva poje sevdah, pevsko kuliso pa svojsko nadgrajujeta še pevka Višnja Fičor in intermedijska umetnica Aphra Tesla. Starodavni napevi, mistično, nostalgično, kruto in lepo obenem se tako združijo z "zemeljskim lovljenjem ljudi", so sporočili iz SMG.

Recital je posvečen izbrisanim, "tistim iz bratskih republik - sama jih še vedno občutim kot bratske -, ki so se pred najhujšim zlom zatekli v Slovenijo, v deželo, ki so jo sami pomagali graditi - ceste, stavbe, šole, vrtce, parke - in jih je Slovenija izbrisala", je pred koncertom na Festivalu Sanje v Medani povedala Makarovičeva, ki jo je zaradi tega "sram, da je državljanka te države, in sram, da se Slovenci ne počutijo krive". Recital je bil premierno predstavljen v Mini teatru.

Mirjana Šajinović je igralka, zaposlena v Drami SNG Maribor. V Vroclavu je leta 2005 na festivalu monodrame Wrostja osvojila nagrado za mlado igralko. Za avtorski projekt Mirka, Živka in dadakice sta z Aleksandro Blagojević prejeli veliko nagrado na 13. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v hrvaškem Umagu.

Zvezdana Novaković je vokalistka, ki ima za seboj bogat repertoar glasbeno-gledaliških predstav in gostovanj na mednarodnih odrih. Njeno zanimanje za zvočne forme sega od brazilske bossa nove pa vse do indijske tradicionalne glasbe.

Višnja Fičor je leta 2008 končala študij francoščine in ruščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Prevedla je nekaj romanov, vrsto člankov in pesmi za različne zbornike ter sodelovala pri prevajanju leksikona Kdo je kdo v antiki. Ukvarja se tudi s petjem in igro, zaigrala je v filmu Ruševine in nadaljevanki Danes dol, jutri gor ter v muzikalu za otroke Mali Kakadu.

Aphra Tesla je magistrica umetnosti in zvočna manipulatorka. Leta 2011 je v sklopu mednarodnega znanstvenega srečanja SiNAPSA Neuroscience Conference vzpostavila interdisciplinarno sodelovanje z Rokom Koritnikom in Oddelkom za nevroznanost Ljubljana ter začrtala projekt Aphra Tesla Operating System.