STA, 24. 11. 2018

V sklopu knjižnega sejma v CD drevi premiera radijske igre Madžarski stavek

V sklopu 34. slovenskega knjižnega sejma bo drevi ob 19.30 v Štihovi dvorani Cankarjevega doma (CD) premiera radijske igre Madžarski stavek po istoimenskem romanu Andreja Nikolaidisa. Priredbo in režijo podpisuje Karpo Godina. Brezplačne vstopnice za dogodek so na voljo na blagajni CD. V neposrednem prenosu bo igra na programu Ars.

Foto: Nebojša Tejić / STA

Madžarski stavek ima podnaslov Žaloigra in temelji na srečanju med pripovedovalcem in junakom Joejom. Ta na začetku naredi samomor, vendar to še zdaleč ni edina vodilna linija besedila, napisanega kot ena sama poved na stotih straneh, piše na spletni strani Slovenskega knjižnega sejma.

Radijska igra Madžarski stavek sodobnega bosansko-hercegovskega pisatelja, živečega v Črni Gori, Nikolaidisa razpira vprašanja umetnosti, prijateljstva in tolerance. Jezik je prežet z veličino in preprostostjo duha, vse je zapisano v eni sami povedi. To je bil svojevrsten izziv za filmskega režiserja Karpa Godino, ki je svojo erudicijo, znanje in ustvarjalnost tokrat usmeril na radiofonsko področje.

Igralca Matej Puc in Primož Pirnat, oba člana ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, pa sta zagrizla v žanrsko razgibano in gosto, pa vendar intimno jezikovno tkivo, kar se lahko najbolje izrazi prav v radijskem mediju. Poseben jezikovni izziv je bil roman tudi za prevajalko Dijano Matković, piše na spletne portalu MMC RTV Slovenija. Glasbo bo izvajala Amira Mudunjanin.

Publicist, kolumnist in romanopisec Nikolaidis je leta 1999 objavil prvo zbirko z naslovom Katedrala v Seattlu in se takoj pokazal kot izjemen avtor. Danes so njegove knjige prevedene v 16 jezikov. Prvi roman Mimesis je objavil leta 2003. Roman Madžarski stavek je objavil lani in zanj dobil priznanje Meše Selimovića za najboljši roman na področju nekdanje Jugoslavije.

Ob prejemu nagrade je pisatelj povedal: "Moji niso tisti, ki ustvarjajo zgodovino, moji so tisti, ki zgodovino trpijo, moji ne nizajo zmag, moji zmago definirajo kot preživeli poraz. Moji so me naučili, da je treba, kadar te svet boža, kot danes mene, hitro teči in najti zavetje pred tistim, kar bo svet v naslednjem trenutku poslal nadte."

Predvajanja radijske igre in pogovora ob njej se bo udeležil tudi Nikolaidis, še piše na spletni strani Slovenskega knjižnega sejma.

CD