STA, 11. 3. 2024

V Sežani poklon Kosovelu s predstavo Vlak št. 123 v bodočnost

Srečku Kosovelu se bodo na 120. obletnico pesnikovega rojstva, v Sežani poklonili z multimedijsko predstavo Vlak št. 123 v bodočnost. Nastala je v koprodukciji tamkajšnjega Kosovelovega doma in tržaškega Slovenskega stalnega gledališča. Scenarij sta napisala Rafael Vončina in Mateja Kralj. Režiserka je Jasmin Kovic.
:
:

Foto: Arhiv SSG Trst

Gre za predstavo, v kateri Kosovel kot človek z začetka 20. stoletja nagovarja gledalca z začetka 21. stoletja, je povedala Kralj. Na eni strani je vlak, ki drvi po začrtanih tirnicah, kot storilnostno naravnana družba pohlepa in razvoja. Na drugi strani je upanje, da bo človek spregledal in šel na bolj konstruktivno pot, je pojasnila zamisel, ki je nastala iz Kosovelovih besed o tem, da je treba Evropo graditi na temeljih človečanstva. Kosovel se postavi v bran malemu človeku in proti dvoličnosti družbe, pa je poudaril Vončina.

Režiserka Kovic upa, da bo predstava peljala gledalca direktno do Kosovelove misli in njegove mladostne drznosti. Da bi to dosegli, so združili vse medije - avtorsko glasbo Aleksandra Ipavca, avtorske video posnetke umetnice Sybil Calligaris in besede Srečka Kosovela, je povedala. Osebi na odru sta on, človek, in ona, umetnost. Upodobila ju bosta Matej Zemljič in Marta Fabris. Družbo predstavlja skupina statistov in plesalcev pod vodstvom koreografinje Petre Štolfa.

Kosovel je bil izreden poznavalec človeške narave, ta pa se od časa, ko je ustvarjal, ni spremenila, in gledalec bo razumel svarilo v luči današnjih dogodkov, je še poudarila Kovic.

Kot sta povedla direktor Slovenskega stalnega gledališča Danijel Malalan in direktorica Kosovelovega doma Katja Jordan, sta ustanovi pred 120. obletnico Kosovelovega rojstva iskali druga drugo. To, da sta se našli, je pomembno tudi za krepitev enotnega slovenskega kulturnega prostora, je poudaril Malalan.

Premiera bo v Kosovelovem domu 18. marca ob 20. uri. Ponovitev bo teden kasneje. Malalan je poudaril, da ne gre za enkraten projekt, ampak upa, da bi predstavo ponujali vsaj še dve leti. Napovedal je tudi izvedbo v Trstu, termina pa še niso določili.

Kosovelov rojstni dan, 18. marec, je občina Sežana lani razglasila za svoj kulturni praznik. Kot je povedala svetovalka za kulturo na Občini Sežana Petra Arko Kovačič, se bo letos med 17. in 25. marcem tako na Krasu zvrstilo še več povezanih prireditev, in sicer predstavitvi knjig, literarna večera, razstava in pohod. Medtem pa se že pripravljajo na leto 2026, ko bo minilo 100 let od Kosovelove smrti. Na ministrstvo za kulturo so naslovili pobudo za razglasitev Kosovelovega leta.

Kosovelov dom Sežana, Jasmin Kovic, Srečko Kosovel, Kosovelov dom, Vlak št. 123 v bodočnost, SSG Trst