STA, 20. 1. 2015

V ptujskem gledališču premiera mladinske predstave Veliki pok

V ptujskem mestnem gledališču bo v petek na sporedu premierna uprizoritev mladinske gledališke predstave Veliki pok v režiji Maruše Kink, ki je koncept pripravila skupaj z Mijo Špiler. Predstava je nastala v koprodukciji z Zavodom Margareta Schwarzwald in Cankarjevim domom, za dramaturgijo je poskrbela Nika Leskovšek, za glasbo pa Boštjan Gombač.

Foto: Foto Petra Cvelbar, ilustracija Nina Šturm

Uprizoritev, v kateri bodo nastopili Jernej Čampelj, Tina Gunzek oziroma Barbara Ribnikar in Saša Pavlin Stošić, je namenjena predvsem zadnji triadi osnovne šole, njen cilj pa je po besedah avtorice mladim približati znanost. Pri ustvarjanju predstave se je ponovno zbrala ekipa, ki je v letu 2013 ustvarila uspešno predstavo za mladino Prosto po Prešernu.

V predstavi nastopa šest največjih umov v zgodovini človeštva. Povezovalec večera je Nikola Tesla, ob njem se na odru pojavijo Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin, Marie Curie in Galileo Galilei, avtorji pa so se ustvarjanja lotili skozi improvizacijo. Ker je področje znanosti obsežno, so se morali precej omejevati in tako so na koncu pristali v laboratoriju Nikole Tesle.

Kot so sporočili iz ptujskega gledališča, uprizoritev interpretira našo skupno zgodovino. Vsi vemo, da so obstajali časi, ko so največji umi takratnega sveta bili prepričani, da je zemlja ploščata in središče vesolja. Še dobrih sto let nazaj je veljalo, da je atom najmanjši delec.

Glavni junaki predstave so bili kljub vsemu dovolj radovedni, intuitivni in skeptični, da so prispevali k skupnemu razvoju, njihovo sporočilo pa je bilo enotno - spregovori naglas, četudi gre za neumnost, saj so to bile nekoč vse velike ideje in teorije, piše v gledališkem listu.

Veliki pok bo tako zanimiv za vse mladostnike, tiste, ki jih zanimajo naravoslovje, astronomija in fizika, a tudi za tiste, ki jih zanimajo zgodovina, filozofija in pripovedništvo. Osrednji lik predstave je Nikola Tesla, ki ga bo odigrala Tina Gunzek, ostali igralci pa bodo preskakovali iz vloge v vlogo.