STA, 10. 5. 2013

V Novi Gorici začetek tridnevnega festivala Vizije

S predstavo Psiha po Molieru Gledališke šole I. gimnazije Maribor se bo v SNG Nova Gorica začel Festival mladinske ustvarjalnosti Vizije 2013, ki ga pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Festival bo omogočil srečanje mladinskih gledaliških, lutkovnih in rock skupin ter interpretov literarnih besedil iz Slovenije in zamejstva.


Festival z brezplačnimi predstavami bo tudi tekmovalne narave. Strokovna žirija v sestavi Zalka Grabnar Kogoj, Gašper Jarni ter Vanja Alič bo v nedeljo popoldne v SNG Nova Gorica podelila nagrade, vizionarje, so sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Dobitniki vizionarja za najboljšo gledališko in lutkovno predstavo bodo dobili možnost brezplačne udeležbe na različnih poletnih gledaliških in lutkovnih delavnicah, najboljša gledališka predstava v celoti pa se bo uvrstila še v spremljevalni program 52. Linhartovega srečanja, ki bo potekal konec septembra v Postojni. Najboljši rock skupini bodo študenti Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici zrežirali in posneli videospot.

Festivalsko dogajanje bo potekalo v novogoriškem gledališču, Gimnaziji Nova Gorica in Kulturnem centru Mostovna.

Nocojšnji festivalski večer bodo sklenili s prvim sklopom koncertov rock skupin v Kulturnem centru Mostovna. V dveh dneh se bodo predstavile skupine Murdered Muffin s Ptuja, Boompit iz Maribora, Antioksidanti iz Dobravelj, Artenigma iz Litije, The Fallen Idea iz Zagorja ob Savi, Netherworld iz Ljubljane, Earth Shock iz Laškega in Matalaja iz Slovenj Gradca.

Udeleženci festivala bodo lahko sodelovali tudi na brezplačnih gledaliških delavnicah ter okroglih mizah.