STA, 18. 2. 2022

V Mini teatru premiera predstave t. i. gledališča u fris

V Mini teatru bodo kot prvo letošnjo premiero drevi uprizorili predstavo, ki je nastala v koprodukciji s Kulturno umetniškim društvom Krik in Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti z naslovom Shopping and fucking. Predstavo po britanski realistični drami Marka Ravenhilla iz leta 1996, ki govori o preživetju mladih, je režirala Brina Klampfer.
:
:

Foto: Claudi Sovré Mikelj

Drama je s tematiziranjem tabujev, kot so spolnost, homoseksualnost in prostitucija ter rabo vulgarnega jezika, pretresla britansko gledališko sceno, pozneje pa z Ravenhillom, Sarah Kane in Anthonyjem Neilsonom sooblikovala takratni novi val odrske poetike t. i. gledališča u fris in v gledališče zvabila povsem novo občinstvo. Danes besedilo ostaja živo in izrazito aktualno v njegovi kritiki kapitalizma in boja za preživetje mlajših generacij, so zapisali v Mini teatru.

V drami, ki jo je prevedla Irena Duša, gledalec spremlja protagonista Marka, ki zapusti svoja prijatelja in sostanovalca, Lulu in Robbieja, ker odide na kliniko za odvajanje od drog. Slednja se poleg čustvenega šoka znajdeta v situaciji, ko se morata sama finančno preskrbeti in tukaj se prične njuna bitka na trgu dela, bitka za preživetje in za denar.

Znašla sta se v svetu brez velikih zgodb, brez vrednot, svetu hitre hrane, hitrega seksa in prekarnega dela. "To je svet, v katerem smo se po več kot dvajsetih letih od nastanka Ravenhillove drame znašli tudi mi," so zapisali v gledališču. "Svet, v katerem za preživetje sklepamo tudi posle s hudičem in pozabljamo na sočutje, ljubezen, moralo... Mladi človek se torej lahko asimilira v apatični svet ali pa izbere eskapizem, pri čemer ostaja odprto vprašanje, katera izbira je manjše zlo - do samega sebe, do sočloveka, do družbe?", so dodali.

V predstavi igrajo Tamara Avguštin, Borut Doljšak, Vid Klemenc, Timotej Novaković in Primož Vrhovec. Dramaturginja je bila Nina Kuclar Stiković, scenografinja Maruša Mali, kostumograf Claudi Sovre Mikelj, koreograf Sebastjan Starič.

Mini teater, Mark Ravenhill, Shopping and fucking, Brina Klampfer