STA, 29. 5. 2017

V milanski Scali za prihodnjo sezono napovedujejo sedem baletnih predstav

V milanski operni hiši La Scala bodo v prihodnji sezoni ponudili sedem baletnih predstav, od tega tri nove produkcije. Moskovski Bolšoj teater bo gostoval z baletoma Bajadera in Ukročena trmoglavka. V štirih od baletov bosta skupaj ali vsak zase plesala prvaka Bolšoj teatra Roberto Bolle in Svetlana Zakarova.
:
:

Operna hiša La Scala / Foto: Jakub Hałun, via Wikimedia Commons

Direktor baleta v Scali Frederic Olivieri je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa sezono opisal kot "mešanico klasičnega, neoklasičnega in sodobnega v uravnoteženi sezoni".

Olivieri, ki je balet Scale že vodil med letoma 2002 in 2007, je njegovo vodenje ponovno prevzel oktobra, potem ko ga je po samo osmih mesecih zapustil Mauro Bigonzetti.

Baletno sezono bo decembra odprl balet Dama s kamelijami koreografa Johna Neumeierja z Bollejem in Svetlano Zakarovo. Sledila bosta balet na Goldbergove variacije koreografa Heinza Spoerla, na klavirju bo predstavo spremljal Aleksej Botvinov. Balet sicer ni noviteta, bo pa prvič izveden v produkciji baleta Scale.

Popolna noviteta pa je balet Mahler 10, ki ga Kanadčanka Aszure Barton snuje na adagio Mahlerjeve 10. simfonije.

Napovedujejo pa še balet Petite Mort češkega koreografa Jiržija Kyliana in Ravelov Bolero koreografa Maurica Bajarta. V slednjem bo v prvih šestih predstavah solistično vlogo plesal Bolle, v naslednjih šestih pa ga bo zamenjala plesalka, še piše Ansa.

Milan, La Scala