STA, 7. 6. 2023

V Mariboru razstava o dramatizacijah Hlapca Jerneja

V okviru Festivala Borštnikovo srečanje so v sredo v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) postavili na ogled razstavo Slovenskega gledališkega inštituta, ki se osredotoča na najpomembnejši dramatizaciji povesti Hlapec Jernej in njegova pravica Ivana Cankarja. Prvo je napisal Milan Skrbinšek, drugo pa Ferdo Delak.
:
:

Foto: Andrej Ovsec / Arhiv Festival Borštnikovo srečanje

"Povest Hlapec Jernej in njegova pravica je najbolj prevajano delo Ivana Cankarja, kar priča o njeni univerzalnosti, aktualnosti in mednarodni prepoznavnosti. Hlapec Jernej je spodbudil - in še spodbuja - tudi številne priredbe za gledališče, opero, zborovsko glasbo, radio, film, televizijo, v novejšem času tudi strip," ob razstavi sporočajo iz Slovenskega gledališkega inštituta.

Razstavo, ki nosi naslov 40 let sem delal: Iz naših zbirk: Hlapec Jernej - od Cankarja do Skrbinška in Delaka, sta zasnovala Aldo Milohnić in Tea Rogelj in se osredotoča na najpomembnejši dramatizaciji te povesti. Prvo je pred dobrimi sto leti napisal vsestranski gledališki ustvarjalec Milan Skrbinšek, drugo pa avantgardist Ferdo Delak pred približno 90 leti.

Na ogled so izbrana gradiva iz zbirk Slovenskega gledališkega inštituta - Gledališkega muzeja, kot so tipkopisi in knjižne izdaje dramatizacij, scenske skice, skice za projekcije, letaki, gledališki listi in fotografije uprizoritev, ki so pospremili številne postavitve Skrbinškovih in Delakovih priredb Hlapca Jerneja.

Nedavno je izšla tudi knjiga Alda Milohnića 40 let sem delal: dramatizacije in priredbe Cankarjevega Hlapca Jerneja, ki je nastala na podlagi avtorjeve temeljne raziskave dosedanjih priredb Hlapca Jerneja za gledališče, radio, film, televizijo in strip.

Z razstavo so v Slovenskem gledališkem inštitutu lani obeležili 70-letnico ustanovitve. V UKM bo na ogled do 18. junija, ko se zaključi 58. Festival Borštnikovo srečanje.

Osrednji del tega festivala se je začel v ponedeljek z nizom gledaliških uprizoritev iz tujine in drugimi dogodki spremljevalnega programa. Slavnostno odprtje festivala bo v petek, zatem bo stekel tudi tekmovalni program.

40 let sem delal, FBS