STA, 9. 9. 2010

V Mariboru prihodnji teden 6. festival NagiB

Plesna izba Maribor v sodelovanju s Kulturnim centrom Pekarna, Kulturnim inkubatorjem in Lutkovnim gledališčem Maribor letos že šestič pripravlja festival sodobnega plesa NagiB.
:
:

 

Festival, ki je edini te vrste v regiji, bo potekal od 13. do 18. septembra z diskusijskimi zajtrki v Plesni izbi ter predstavami v Pekarni, Narodnem domu in na prostem.

Umetniška vodja festivala Vlasta Veselko je na današnji novinarski konferenci med drugim poudarila, da na omenjenem festivalu vsako leto poskušajo najti izhodiščno točko ter poskušajo izhajati iz razmer v mestu. Letos so se tako osredotočili na sam ustvarjalni proces, zato so v središče festivalskega dogajanja postavili kreativni laboratorij, ki ga bodo vodili trije priznani evropsko uveljavljeni dramaturgi Peter Stamer, Sybrig Dokter in Silke Bakke.

"Laboratorij je nastal zato, ker se sprašujemo, kje so mariborski umetniki. Vedno bolj se zdi, da zapuščajo mesto in odhajajo drugam, kjer so boljši delovni pogoji. Zato želimo pripeljati umetnika nazaj in smo mu ponudili laboratorij, ki je namenjen profesionalnim umetnikom. Na nek način smo laboratorij zaprli, da se lahko na delo osredotoči skupina umetnikov, ki ustvarjajo v mestu, hkrati pa se ji ponudi sodelovanje s tujimi umetniki," je dejala Veselkova in dodala, da so k temu ustvarjalnemu procesu, ki so ga poimenovali Igrišče, povabili umetnike, ki ustvarjajo v različnih umetniških zvrsteh.

V okviru festivala bo tretjič doslej potekal tudi projekt Kultura je medij z odprtjem razstave v Kulturnem inkubatorju. Kot je dejala Veselkova, so tudi z njim skušali nastaviti smernice festivala, saj se tudi ta osredotoča na to, kaj si umetniki želijo v mestu. Njegov namen je namreč vzpostavitev kreativnega dialoga med širšo javnostjo in raznolikim občinstvom na eni strani ter ustvarjalci na drugi.

Kot vsako leto doslej, so tudi letos v program festivala vključili predstave z močnim konceptom, družbeno kritičnim pogledom ali izrazito lastno estetiko. V Pekarnini dvorani Gustaf bodo tako ljubitelji eksperimentalnega giba lahko videli predstave Poglej ju zdaj! v izvedbi tandema Unicorn, Fiktivne situacije IV v izvedbi Tine Valentan, avtorsko delo romunske koreografinje Madaline Dan z naslovom Dedublarea, predstavo Ali je plesala v izvedbi Korejke Min Kyoung Lee ter predstavo Poti ljubezni v izvedbi Maje Delak in Luke Prinčiča. Prvi dan festivala pa bo v Narodnem domu na sporedu predstava Passing through Maribor.

NagiB je nastal leta 2005 iz potrebe po širjenju plesne in gibalno eksperimentalne scene v Mariboru. Sodobno plesni potencial mesta Maribor in regije je po mnenju organizatorjev festivala velik, čeprav so delovni pogoji na tem področju čedalje bolj skromni, kar je še posebej vidno v nenehni migraciji domačih ustvarjalk in ustvarjalcev.

 

Nagib inkubator je organiziralo Društvo Nagib kot preddogodek prvi sezoni sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Mariboru “Nagib na oder”.

Povezava: http://nagib.si/2014/program/nagib-inkubator/