STA, 12. 10. 2023

V Mariboru prihodnji teden 5. festival alternativne gledališke produkcije ZIZ

V Mariboru bo prihodnji teden potekal 5. ZIZ festival oziroma dnevi mariborske alternativne gledališke produkcije, ki ga pripravlja Društvo ZIZ v sodelovanju s še nekaterimi mestnimi kulturno-umetniškimi zavodi in društvi. V tekmovalnem programu bo na ogled devet predstav, sobotni večer v Sodnem stolpu pa bo namenjen podeliti festivalskih nagrad.
:
:

Foto: Arhiv ZIZ festival

Kot napovedujejo organizatorji, se bo v tekmovalnem programu predstavilo devet žanrsko raznovrstnih uprizoritev mariborskih producentov, ki so bile v pretekli sezoni postavljene na odre neodvisne scene.

Tekmovalni del bosta s predstavo v produkciji Momenta in Gledališča Glej Heroj 4.0 - Business as usual v ponedeljek na Intimnem odru GT22 odprla Uroš Kaurin in Vito Weis, v torek bo na Malem odru Narodnega doma Maribor predstava Kriplov zagovor v izvedbi Simona Šerbineka in režiji Matjaža Latina, v Klubu Narodnega doma Maribor pa predstava Futraj moj ego v izvedbi Anje Bezlove.

Luka Piletič se bo v sredo na Intimnem odru predstavil z avtorsko predstavo Pod kontrolo, temu pa bo nato v Narodnem domu sledila predstava kolektiva All the children, ki ga sestavljajo Lan Žiga Anderlič, Simona Bobnar Radenković, Petja Golec Horvat in Jerica Smrečnik, z naslovom Še neznano: edicija Fucking hell. KUD Banda ferdamana bo v četrtek uprizoril impro predstavo Ferdamana telenovela, v kateri bodo nastopili Blendor Sefaj, Tim Andrič, Matic Ačko, Mojca Frim, Nika Gamser, Patricia Županovič in Goran Završnik.

V petek bo na vrsti lutkovna predstava Je že konec? v izvedbi Ariela Dorona, Maše Radi Buh in Nike Bezeljak ter avtorska predstava Kolektiva Reaktor z naslovom Krik: Vrzeli, ki jo bodo uprizorili Jure Žavbi, Kaja Petrovič in Julita Kropec. Tekmovalni spored se bo zaključil s sobotno dopoldansko uprizoritvijo otroške lutkovne predstave Kraljična na zrnu graha v izvedbi Društva IndiJanez.

Spremljevalni program festivala med drugim vključuje sodobni plesni performans Iz delcev plesalke, koreografinje in plesne pedagoginje April Veselko, festival pa se bo v ponedeljek začel s kritiško delavnico priznane kritičarke in dramaturginje Zale Dobovšek ter fotografiranjem predhodno prijavljenih kandidatk in kandidatov za ZIZ koledar 2024.

Kolektiv ZIZ je nastal leta 2013 in je do leta 2021 deloval kot neformalna gledališko-aktivistična skupina. Pred dvema letoma so člani za širjenje svoje aktivnosti ustanovili Kulturno umetniško društvo (KUD) ZIZ, ki deluje iz potrebe po ustvarjanju alternativne, aktivistične gledališke produkcije v Mariboru. Aktivno delujejo na področju družbeno-angažiranega gledališča, pripravljajo predstave in radijske igre ter organizirajo različne festivale.

Maribor, Festival ZIZ