STA, 10. 5. 2018

V mariborskem lutkovnem gledališču Polž na potepu na kitovem repu

Lutkovno gledališče Maribor (LGM) kot zadnjo premiero v letošnji sezoni pripravlja predstavo Polž na potepu na kitovem repu po motivih tudi v Sloveniji zelo priljubljene slikanice Julie Donaldson in Axela Schefflerja. Režiserski izziv je prevzela Mateja Kokol, premiera pa bo v soboto ob 18. uri.

Foto: Boštjan Lah

V predstavi želijo po navedbah LGM izpostaviti predvsem rek "iskati svoj prostor pod Soncem": "Spremljamo zgodbo Polža nemirnega stopala, ki se v želji po raziskovanju odpravi na pot po svetu. Skupaj s kitom, ki ga vodi po in pod morjem, spozna različne in raznolike živali iz drugačnih okolij in prostorov... Medsebojno spoznavanje živali, ki se ne poznajo in so na prvi pogled drugačne, pa izničuje predsodke do tujstva, saj so pingvini sprva do Polža prav toliko nezaupljivi kot on do njih, to pa jim seveda ne prepreči skupne igre in drsanja po ledenih toboganih."

S pomočjo gibov in zvoka postane predstava magično raziskovanje sveta v iskanju Polževega poslanstva in novega doma, vse dokler ne spozna, da imaš dom tam, kjer imaš srce. In da to seveda ni nujno le en prostor.

V uprizoritvi, ki je sicer namenjena predvsem otrokom, starejšim od treh let, bo po napovedih LGM uživalo tudi starejše občinstvo. "Skozi igro hkrati nevsiljivo spoznamo nevarnosti, ki grozijo okolju: taljenje ledu, ki je posledica globalnega segrevanja, onesnaževanje okolja in velike količine odvržene plastike, ki živali spravljajo na rob izumrtja," še izpostavljajo v gledališču.

Po besedah režiserke Mateje Kokol je uprizoritev po eni strani narekovala likovna podoba oziroma izbor materialov in lutk, ki so adaptacija avtorskih ilustracij iz slikanice, preneseni v prostor, po drugi strani pa odločitev, da je predstava močno gibalno in glasbeno zaznamovana. Režiserka posebej poudarja, da je predstava delo celotne ekipe, tudi igralcev, ki so na delavnicah, z improvizacijami in drugimi pristopi močno prispevali h končnemu rezultatu, magični predstavi.

Dramaturginja je Nika Švab, scenografka Natalija Juhart, avtor glasbe Aleš Zorec. Igrajo Maksimiljan Dajčman, Metka Jurc, Tilen Kožamelj, Danilo Trstenjak in Dunja Zupanec.

Predstava je nastala po slikanici angleške pisateljice Julie Donaldson in nemškega ilustratorja Axela Schefflerja The Snail and the Whale iz leta 2003, ki jo je v slovenščino prevedel Milan Dekleva.

Julia Donaldson (1948) je angleška pisateljica, znana predvsem po delih za otroke. Njena dela, za katera je prejela številne ugledne nagrade, so prevedena v 75 jezikov, doslej pa je bilo prodanih več kot 17 milijonov izvodov njenih knjig po vsem svetu. Med njena najbolj priljubljena dela za otroke sodijo slikanice, ki jih je ustvarila skupaj z ilustratorjem Axelom Schefflerjem: Zverjasec, Zverjašček, Bi se gnetli na tej metli?, Zgodbe iz želodjega gozda, Mamica, kje si? … V preteklih štirih letih so knjige Julie Donaldson najbolje prodajana dela v Veliki Britaniji.

Axel Scheffler (1957), avtor likovne podobe, je v Nemčiji rojen, mednarodno priznan ilustrator, ki živi in ustvarja v Londonu. Doslej je sodeloval s številnimi avtorji. Za svoje delo je bil tudi nagrajen, najbolj znane pa so njegove ilustracije zgodb Julie Donaldson. Ko so ga vprašali, koliko knjig je doslej ilustriral, je odgovoril: "Pravzaprav jih nikoli nisem zares preštel … Zadnjič sem se skušal spomniti vseh naslovov in naštel sem jih 120; čeprav mislim, da jih je še več …"