STA, 12. 12. 2011

V Malem Gleju premiera humorne predstave o ženici in muhi

V gledališču Glej je bila v sklopu predstav Malega Gleja v soboto, 10. decembra 2011 premiera predstave 100 na uro. Pod režijo se podpisujeta Tina Oman in Jasna Vastl. Omanova, ki je tudi producentka predstave in edina nastopajoča, je povedala, da je predstava nepredvidljiva, humorna in navihana. Namenjena je otrokom, starejšim od pet let.
:
:

foto Arhiv Gledališče Glej

Predstava 100 na uro je nastala po motivih ameriške ljudske pesmi Ženica, ki je pogoltnila muho. Za slovenski prevod pesmi je poskrbel Boštjan Gorenc - Pižama. Protagonistka predstave je gospa Zdenka, ki med svojo rojstnodnevno zabavo po nesreči pogoltne muho. Ta sproži niz dogajanj, ki pripeljejo celo do tega, da gospa na koncu požre konja, je o vsebini povedala Omanova.

Predstava govori o drugačni normalnosti, o tem, kako se odločiti, kaj in če sploh izbrati, kam odločitve človeka pripeljejo. Sporočilo predstave je, da posameznik nosi posledice svojih odločitev in dejanj, naj bodo prijetne ali ne, piše na spletni strani gledališča Glej.

Otroci se bodo v predstavi seznanili z živalmi in naravno živalsko verigo ter zaznali "kolebanje" oziroma odločanje med različnimi možnostmi. Odrasli gledalci pa se bodo zamislili nad tem, da se z neprimernim reševanjem osnovnega problema težave le še kopičijo. Sporočilnost predstave ni podana skozi žuganje s pedagoškim prstom, pač pa skozi humor.

Za likovno podobo, scenografijo in kostumografijo predstave je poskrbela Vastlova, za glasbo pa Mateja Starič.