STA, 29. 7. 2021

V Lutkovnem gledališču Maribor 32. festival Poletni lutkovni pristan

V Lutkovnem gledališču Maribor in drugod po mestu se bo v nedeljo, 1. 8., s predstavo Balon Velikon začel 32. festival Poletni lutkovni pristan, ki bo potekal do konca avgusta. Mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo bo letos zaradi covida-19 obarvan precej slovensko.
:
:

Že lani je izbor predstav na festivalu, ki ga bodo sklenili s predstavo Po zabavi, krojila epidemija in tudi tokrat bodo kljub mnogim prijavam predstav iz tujine večino programa predstavljali domači lutkarji. Organizatorji pravijo, da so festival z veseljem posvetili njim, saj je domača lutkovna produkcija kakovostna, hkrati pa gre za gesto podpore neodvisnim lutkovnim ustvarjalcem, ki so se v času zaprtja gledališč znašli v nezavidljivem položaju.

Ob številnih slovenskih uprizoritvah si bo moč lahko ogledati predstave dveh gledališč iz Hrvaške, eno iz Avstrije in eno iz Italije. Na festivalu bo poleg 30 predstav za otroke in odrasle na ogled interaktivna gledališka razstava in ustvarjalni lutkovni delavnici. V programu je tudi pet filmskih projekcij, delavnica animiranega filma in likovna razstava.

Kot je povedala organizatorka festivala Tanja Lužar, je končna podoba festivala manj mednarodno obarvana, kot smo bili vajeni v preteklosti, predvsem v luči korona krize, a vendar je bil izbor predstav velik izziv, saj je slovenska lutkovna produkcija zelo dobra.

Večina predstav bo v zunanjem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, nekaj v gledališču, nekaj predstav bo v Mestnem parku, saj se festival povezuje z Art kampom, predstava bo kot vsako leto tudi pred Umetnostno galerijo Maribor. V spremljevalnem programu festivala bodo ustvarjalne delavnice in celotedenska delavnica animiranega filma, ki bo potekala zadnji teden avgusta.

Tudi tokrat bo otroška žirija ocenjevala predstave, najboljša bo dobila nagrado zlata žirafa. Žirafe ostajajo zaščitni znak tega festivala z najdaljšo tradicijo, lanska prejemnica nagrade zlata žirafa Zavrti tigra pa bo letos ponovno na ogled na festivalu.

Prvič bo pred občinstvom uprizorjena predstava Drobtine iz mišje doline Lutkovnega gledališča Maribor, ki je interno premiero doživela v času zaprtja gledališč za javnost. Predstava v režiji Nike Bezeljak po nagrajeni istoimenski slikanici Anje Štefan in Alenke Sottler je namenjena starejšim od dveh let.

Slovensko premiero bo na festivalu doživela še predstava Travniške sanje Michaela Pöllmanna, ki je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Maribor ter gledališča Werk 89 z Dunaja in Marionettentheater iz nemškega Schwandorfa.

Tudi letos se Lutkovno gledališče Maribor pri izvedbi festivala povezuje s številnimi partnerji: Art kamp, Umetnostna galerija Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture, Letni kino minoriti, StopTrik MFF, Platforma sodobnega plesa, društvo Moment - festival Prestopi in Mladinski kulturni center Maribor.

LGMB, Poletni lutkovni pristan