STA, 16. 12. 2011

V ljubljanski Mestni hiši razstava o zgodovini hrvaške kostumografije in scenografije

V Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše bodo ob 18. uri odprli razstavo z naslovom 100 let hrvaške kostumografije in scenografije 1909-2009, ki jo je pripravilo Hrvaško združenje likovnih umetnikov uporabnih umetnosti. Razstava z obsežnim in pestrim naborom gradiva bo odprta do 29. decembra, vstop je prost.
:
:Razstava je bila prvič predstavljena konec leta 2009 v zagrebškem Domu Hrvaškega društva likovnih umetnikov in še štirih lokacijah. To je prva velika pregledna razstava hrvaške gledališke likovne in oblikovalske umetnosti, sega pa od skic v različnih tehnikah in formatih, fotografij, scenografskih maket in kostumov do videa, ki kažejo na izjemno bogato in raznovrstno likovnost hrvaškega gledališča.

Ravnateljica in idejna pobudnica projekta je Ivana Bakal, pregled scenografije je pripravila Ana Lederer, kostumografije pa Martina Petranović. Avtorice so na razstavo uvrstile relevantne scenografske in kostumografske dosežke različnih hrvaških gledališč ter široko paleto stilnih in drugih značilnosti številnih posameznih avtorjev.

Razstavo so za gostovanje v Ljubljani priredile Bakalova, Katarina Radošević in Dinka Jeričević v soorganizaciji z društvom Consortium artisticum, ki deluje na področju kulturne produkcije, mednarodnega kulturnega sodelovanja ter sodelovanja s Slovenci po svetu.

Hrvaško združenje likovnih umetnikov uporabnih umetnosti (ULUPUH) predstavlja krovno organizacijo na ravni države za vsa področja uporabnih likovnih umetnosti, kot so gledališče in film (scenografija, kostumografija, oblikovanje luči in drugo), arhitektura, hortikultura, fotografija, karikatura, ilustracija, strip, animirani film in uporabno slikarstvo, industrijsko oblikovanje, oblikovanje oblačil, grafično oblikovanje, uporabno kiparstvo, oblikovanje nakita, keramike, porcelana, stekla, restavriranje itn.

Združenje glavno razstavno dejavnost opravlja v prostorih Galerije ULUPUH v Zagrebu, organizira letno Mednarodno razstavo grafičnega dizajna in vizualnih komunikacij, trienalno pa Zagrebški salon, pregledno razstavo likovne ustvarjalnosti hrvaške in svetovne produkcije.