STA, 20. 1. 2022

V ljubljanski Drami črna komedija Party Sally Potter

Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bo 26. januarja premiera prve slovenske uprizoritve drame Party, ki jo je po svojem celovečernem filmu napisala britanska scenaristka in režiserka Sally Potter. Režijo črne komedije je prevzel Ivica Buljan, ki je tokrat v prvi plan postavil osebnosti igralcev.
:
:
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

V.d. ravnateljice SNG Drama Ljubljana Vesna Jurca Tadel je na današnji novinarski konferenci spomnila, da je imelo film v sklopu festivala Liffe leta 2017 priložnost videti tudi slovensko občinstvo. Kot je dejala, je bil film kratek, oster in udaren in takšno bo tudi predstava.

Po besedah prevajalke Tine Mahkota je igra izrazito postavljena v okolje prepoznavno angleške politike in angleške razredne družbe, ki je nadvse pretanjeno razslojena in sledovi tega so vidni tudi v besedilu. Dialogi so vrhunsko duhovito napisani, kar se je trudila posredovati tudi v prevodu. Po količini več kot polovico dramskega besedila predstavljajo didaskalije, zelo natančno je opisano, kako se liki premikajo, kam pogledajo. Glede naslova pa so se, kot je pojasnila, odločili za Party, odpadel je člen "The", saj Party pomeni veliko več kot preveč splošna in generična beseda "zabava".

Režiser Ivica Buljan je povedal, da v svoji domišljiji dramskega besedila ni povezal s filmom ter da tekom procesa filma niso želeli gledati, da ne bi vplival nanje. Tudi didaskalije je po začetnih branjih pozneje preskakoval, saj "vlečejo v film". Filmska predloga, kot si jo je zamislila Sally Potter, je po njegovih besedah "v resnici predana v roke igralcem" in tudi sam je bil mnenja, da ta komedija "pripada bolj igralcem kot pa režiserjem", ki "v primeru drame ali tragedije v prvi plan postavljajo koncept". Sestavili so ekipo igralcev, ki v takšni vrsti predstave ob vseh drugih kvalitetah v kreiranju likov in situacij vnašajo nekaj, "kar je sicer zelo krhko, a tudi bogato, to je svoje osebnosti", igralcev, ki se "kot zveri brezkompromisno spopadejo z izjemno bogatim materialom, ki v komedijskem smislu obsega mnogo tem".

Dramaturginja Mojca Kranjc je povedala, da je besedilo drame redko in posebno v več pogledih. Najprej zato, ker se redko zgodi, da avtor po scenariju za film napiše še dramo. Izjemno je tudi v tem, da je eno redkih sodobnih besedil, kjer so kljub razmeroma velikemu številu oseb vloge napisane zelo enakovredno ne le po obsegu, tehtnosti in izdelanosti, ampak tudi po zastopanosti spolov in generacij. Kot redkost v polju sodobne dramatike pa je izpostavila še "družbenokritičnost besedila na nemanifestativen način, odeto v mešanico komedije, melodrame, ljubezenske in kriminalne zgodbe".

Party na svojem domu priredi Janet, ki je pravkar dosegla najvišjo točko svoje politične kariere - postala je ministrica za zdravstvo vlade v senci. Z možem, znanstvenikom, povabita na slavje najožji krog prijateljev: Janetino najbližjo zaupnico z njenim možem, Janetino prijateljico, ki je profesorica t. i. ženskih študij, z njeno nosečo ženo, ki je znamenit chef, in Janetino sodelavko z njenim možem, privlačnim mladim finančnikom, ki pa pride brez žene in napove, da se jim bo ta pridružila pozneje, so vsebino igre povzeli v Drami.

V vlogi Janet igra Nataša Barbara Gračner. Kot je povedala, je režiser od njih želel predvsem, "da se zelo eksplicitno pokaže, kako je, ko se maske odvržejo in spregovorijo zveri". V uprizoritvi igrajo še Marko Mandić, Polona Juh, Igor Samobor, Zvezdana Mlakar, Saša Pavlin Stošić in Timon Šturbej.

Avtorsko ekipo uprizoritve Party sestavljajo še umetniški sodelavec Robert Waltl, scenograf Mark Požlep, kostumografinja Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovalca svetlobe in videa son:DA in Toni Soprano Meneglejte. Prva sklopa ponovitev bosta na sporedu 27., 28. in 29. januarja ter 9. in 10. februarja.

Sally Potter je znana predvsem po svojem filmskem opusu. Njen film Party, posnet v črno-beli tehniki, je bil premierno predvajan februarja 2017 na filmskem festivalu Berlinale, na katerem so ga kot najboljšega nagradili nemški filmski kritiki.

Ivica Buljan, SNG Drama Ljubljana, Sally Potter, Party

Povezani dogodki