STA, 15. 9. 2022

V Ljubljani v petek lutkovna predstava Samost v režiji Marka Čeha

V projektnem prostoru Osmo/za bo v petek premiera lutkovne predstave Samost v režiji Marka Čeha. Predstava je prirejena po motivih albuma Cocktail Marka Breclja. "Ko smo mu šli predstaviti koncept, me je bilo kar malo strah. Presenetil me je, ko je dejal, da je počaščen, da smo se lotili lutkovne predstave," je na novinarski konferenci povedal Čeh.
:
:

Foto: Tereza Prepadnik

"Med poslušanjem albuma sem se zavedel, da ne poslušam več glasbe, ampak besedilo. Vprašal sem se, kako je možno, da toliko besed, v takšni kompoziciji, govori o globokih, žalostnih in resnih temah," je na novinarski konferenci povedal Marko Čeh. Njegov soimenjak ga je z albumom – o katerem Čeh pravi, da ga bogati "genialna dramska struktura" – prepričal do te mere, da je po njem priredil lutkovno predstavo.

Predstava je nastala v produkciji Centra za raziskave scenskih umetnosti Delak. Njegov direktor Dragan Živadinov je povedal, da je za predstavo eden ključnih momentov to, da v njej ni zaigran niti en akord. S tem želijo izpostaviti "Brecljevo literarno veličino, ki se kaže v njegovi poetski strukturi, skozi katero avtor naslavlja najpomembnejše izzive 21. stoletja". Po njegovih besedah je njegov literarni opus primerljiv s "ključnimi pesniškimi pisavami 20. stoletja, kar po njegovem mnenju dokazuje tudi želja Mladinske knjige, da bi izdala zbirko njegove poezije, čeprav se je proces izdaje, kot je spomnil, "nekoliko zaustavil".

Dramaturginja Katja Pahor je povedala, da so z naracijo in dramaturgijo začeli, ko so iz besedila izluščili verze. "V interpretacijo smo poleg Markovega čudovitega in presenetljivega razumevanja Brecljevih verzov vključili še osebne zgodbe naju s Karlom. Zgodbo uokvirja izmišljena pripoved, ki smo jo zapisali po Markovih sanjah", je še dodala in pojasnila, da tako predstava ne vsebuje le besed, ki jih je za album Cocktail zapisal in zapel Brecelj.

V uprizoritvi so vse pesmi del enovite zgodbe o smrti in sprejemanju njene neizogibnosti. "Z globokimi stvarmi, kot je samota, se človek lahko ukvarja komaj takrat, ko ve, kako je biti sam ... a, ko se enkrat sprijazniš s tem, da si lahko sam, se lahko sprijazniš tudi s tem, da boš enkrat umrl," je povedal Čeh. Dejal je še, da predstava kljub tematiziranju smrti ni duhomorna, saj v njej poleg odgovorov na vprašanji, kako je biti sam in kakšen je njegov odnos do smrti, ponuja še misel, da je v resnici smrt lahko tudi lepa.

"Z igralskim kolegom Anžetom Zevnikom sva se znašla v svetu, kjer se Brecljeve besede spojijo z glasbo, povežejo z materialom, scenografijo in lutkami, tako, da vse skupaj deluje zelo bogato. Za naju je poseben izziv, kako najti preseke, ki omogočajo, da bo vse zazvenelo tako lepo, kot si predstava zasluži," je povedal igralec Gregor Prah.

Poleg dramaturginje in režiserja je pri priredbi teksta sodeloval še Karlo Hmeljak. Za praktično dramaturgijo je poskrbela Andreja Kopač, scenografijo in grafično podobo je zasnovala Kaja Kisilak, s poslikavo in oblikovanjem lutk sta k predstavi prispevali Nika Rupnik in Anja Žerjal, Matej Bonin je oblikoval zvok. Da bodo lutke brezhibno delovale je poskrbel Rok Oblak, sistem scenografije je zasnoval Peter Zobec.

Centru za raziskave scenskih umetnosti Delak se kot koproducent pridružuje Lutkovno gledališče Maribor.

LGMB, Samost, Delak, Marko Brecelj, Marko Čeh

Povezani dogodki