STA, 19. 5. 2014

V Ljubljani bo dogajanje junija popestril Drama festival

Ljubljanska Drama za junij pripravlja prvi Drama festival. Ideja zanj se je porodila iz želje, da bi predstavili dosežke gledališč, s katerimi sodelujejo. Festival, ki bo potekal od 1. do 7. junija, bo ponudil devet predstav, devet režijskih poetik, devet zgodb, devet igralskih ansamblov.
:
:

Foto: Wikipedija

V festivalskem tednu želijo postati presečišče gledaliških množic, krivulj in premic ... ljudi in zgodb. Točka srečanja gledališčnikov in tistih, ki so zaljubljeni v gledališko umetnost ... sopotnikov, radovednežev in izvedencev. Prostor sproščenega druženja in živahne razprave, je zapisano na spletni strani SNG Drama Ljubljana.

Festivalsko in obfestivalsko dogajanje bo potekalo na različnih lokacijah v Drami in okoli nje. Program povezuje gostujoče uprizoritve z uprizoritvami iz repertoarja SNG Drama Ljubljana in vzpostavlja vsebinska presečišča, o katerih bodo skupaj z občinstvom spregovorili na pogovorih z ustvarjalci in okroglih mizah, glasbenih večerih in drugih obfestivalskih dogodkih.

Festival bo odprla predstava Marina Abramović ali kako sem izgubil pot do Antigone, ki je koprodukcija APT Novo mesto in SNG Drama Ljubljana. Avtor koncepta in režiser predstave je Matjaž Berger. Predstavi bo sledilo odprtje Drama Kavarne.

Drugi dan festivala bo v Drama Kavarni na vrsti okrogla miza na temo Uprizarjanje neevropske dramatike: Japonska. Pred predstavo Gledališča Koper Vse o Ivanu 4. junija bo v Drama Kavarni potekal pogovor o Ivanu Cankarju in o uprizoritvah, ki so ga naslovili Vse o Ivanu in Kralj na Betajnovi: Na oder z njim!.

Pred gostovanjem Zagrebškega gledališča mladih s predstavo Hamlet 7. junija pa bo v Drama Kavarni pogovor o uprizoritvah Hamlet Zagrebškega gledališča mladih in SNG Drama Ljubljana: Misliti Hamleta. Festival bo sklenil koncert skupine Kar Češ Brass Band na prostem pred ljubljansko Dramo.

Drama Festival