LGL, 4. 6. 2023

V LGL prihaja Ersatz

V prihodnjem tednu bodo v Sloveniji gostili prodornega vsestranskega francoskega ustvarjalca Juliena Mellanoja, ki deluje v umetniškem kolektivu AÏE AÏE AÏE. Na kratki slovenski turneji se bo sicer redni gost svetovnih odrov predstavil z uprizoritvijo Ersatz, komično in hkrati kontemplativno predstavo, ki je svojevrsten preplet sodobnega gledališča in likovne umetnosti.
:
:
Foto: Laurent Guizard
Foto: Laurent Guizard
Foto: Laurent Guizard
Foto: Laurent Guizard

Uprizoritev Ersatz, kar bi lahko prevedli kot Surogat ali Nadomestek, je fantazijska projekcija človeka prihodnosti, kot si ga je zamislil Mellano. V viziji, ki jo lahko dojemamo kot prikaz pošasti, se človek kaže kot bizaren produkt alkimije med stroji in ljudmi. Ta osamljeni primerek se zdi nekakšna ostalina distopične prihodnosti, kar se odraža na njegovi pomanjkljivi konstituciji, ki je utrpela posledice klavrno spodletele tehnološke revolucije. V svoji neverbalni odrski viziji, nihajoči med lahkotnim humorjem in skrb zbujajočo farso, nas Mellano povabi na hudomušen, a skrivnosten lov za zakladom, kjer se jezik artikulira s pomočjo obrtniških zvijač in posebnih učinkov.

Julien Mellano je režiser, performer in scenograf, v njegovih delih se prepletata gledališka in vizualna umetnost. S svojo karizmo popelje občinstvo v skrivnostne in smešne svetove. Orientacijske točke se zamajejo; lepota in grdota, telo in duh, stiska in užitek se mešajo. Nenavadne predstave Juliena Mellanoja so skromna oda fantaziji. Najprej je prepoznaven po njegovih majhnih delih vizualnega gledališča (Mon Oeil, Ma Biche et Mon Lapin, Gargantua), poznajo pa ga tudi francoski in mednarodni odri, ki se zanimajo za gledališče predmetov in transverzalne oblike.

Francija, LGL, Ersatz, Julien Mellanoj

Povezani dogodki