STA, 30. 10. 2021

V LGL premiera plesne predstave Rdeči čeveljci

Na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo premiera plesne predstave za otroke in odrasle Rdeči čeveljci. Avtorja ideje sta Mateja Bučar, ki je tudi koreografinja predstave, in Vadim Fiškin, ki se podpisuje pod vizualno podobo. Predstava je del projekta, v katerem ustvarjalci raziskujejo, kaj je gibalo, ki sproža ples.
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

"Od kod pride ples? Je res, da obstajajo čeveljci, ki kar sami plešejo? Se z njimi izražamo mi ali se morda oni izražajo z nami? Ples lahko izraža oblike, naloge, probleme, želje, ideje. Ni samo izraz, je tudi odnos, ki se prek plesa ustvarja," so ob predstavi zapisali na spletni strani LGL.

"Rdeči čeveljci se zdijo kot nalašč za ples. Z njimi je vse lažje, saj je videti, da plešejo sami, zato jih vsak mali plesalec bojda "nujno" potrebuje ... Včasih tako močno verjamemo, da smo se spremenili, ker smo stopili v čevlje nekoga drugega, da nas to resnično spremeni - hodimo, izgledamo, se gibljemo, plešemo drugače," je mogoče prebrati.

In še: "Včasih pa nas nekatere stvari lahko pretirano prevzamejo, zapelje nas njihov blesk. Želja odpleše po svoje, kot da ne bi imeli več nadzora, podobno kot rdeči čeveljci odnesejo deklico Karen v tisti malce strašni Andersenovi pravljici."

Kot je pred časom za časopis Dnevnik povedala Mateja Bučar, so jo rdeči čeveljčki že dolgo zanimali, "a ne v tej strašljivi Andersenovi inačici, ki ima manj strašne, a ravno tako religiozne srednjeveške korenine. V Andersenovi pravljici se punčka, ki greši, saj hodi v cerkev z rdečimi čeveljčki, lahko odreši le prek grozljive kazni: pot v nebesa je možna le, če ji odsekajo nogice".

Fiškin je dodal, da te religiozne moralke seveda niso hoteli uprizarjati, saj ju je zanimal predmet ali nekaj zunanjega, ki neumorno giblje človeka in ga morda tudi sili v ples. "Je to res zunanja (pri)sila ali pa notranja, morda naše nezavedno? Zanimalo nas je 'podrediti telo' predmetu kot gonilu, ki človeka sili v akcijo, v gibanje ... V nekakšno nezaustavljivost pravzaprav, ki vedno hoče tudi spreminjanje; materialnost med telesnim in predmetnim je izredno zanimiva, še posebej za ples."

Plesalke in soustvarjalke predstave so Kristina Aleksova, Katja Legin in Tina Valentan.

Prvi del projekta Rdeči oktober je bil 17. oktobra uprizorjen v Kinu Šiška kot enkratni plesni dogodek. Rdeči čeveljci bodo v LGL na sporedu do 4. novembra. Predstava je nastala v produkciji DUM - društva umetnikov in koprodukciji LGL in Kina Šiška.

Rdeči čeveljci, Vadim Fiškin, Mateja Bučar, LGL