STA, 3. 1. 2011

V kranjskem Prešernovem gledališču 200. ponovitev Županove Micke

Legendarna Linhartova predstava Županova Micka v režiji Vita Tauferja je 29. decembra v Prešernovem gledališču Kranj doživela 200. ponovitev. Veseloigra je na Tednu slovenske drame 2002 prejela veliko nagrado za najboljšo predstavo festivala, kranjski gledališčniki pa so z njo gostovali po Sloveniji, Srbiji in Južni Ameriki.
:
:

foto Matej Slabe
S predstavo, ki je bila premierno uprizorjena 21. aprila 2001, so kranjski gledališčniki navdušili občinstvo skorajda v vseh kotičkih Slovenije, razvneli zamejske Slovence in občinstvo v Srbiji ter se vtisnili v spomin publiki na mednarodnih gledaliških festivalih v Argentini, Venezueli in Dominikanski republiki, so sporočili iz Prešernovega gledališča.

Januarja 1790 je Anton Tomaž Linhart zapisal, da je tvegal sestaviti kranjsko veseloigro z imenom Županova Micka in jo dal uprizoriti stanovskemu gledališču. Z veseljem je gledal, kako se ti Slovani, ki jih že stoletja germanizirajo, še zmerom čutijo Slovane, s kakšnim navdušenjem "visijo na svojem jeziku, na lastnih šegah in na svoji izvirnosti", je takrat razmišljal slovenski dramatik.

Linhartova Županova Micka je bila prvo uprizorjeno posvetno besedilo v slovenščini. Postalo je mitsko besedilo v slovenski zavesti in gledališki zgodovini ter temelj, na katerem stoji današnja slovenska dramatika. Predstavo je takrat uprizorila ljubiteljska skupina, ki je delovala v okviru Družbe prijateljev gledališča. V njej je kot šepetalec sodeloval tudi Linhart. Premiera je bila 28. decembra 1789 v prostorih Stanovskega gledališča.

Prav na tem temelju po več kot 200 letih sloni Tauferjeva uprizoritev Županove Micke. Predstava želi preveriti ikonografijo slovenstva in odgovoriti na vprašanje slovenske identitete, znotraj katere se kažeta posebnost naroda, so še zapisali v gledališču.

Režiser, scenograf in kostumograf predstave je Taufer, dramaturginja Marinka Poštrak, avtor glasbe pa Igor Leonardi. V predstavi igrajo Matjaž Tribušon in Borut Veselko v vlogi Tulpenhaima, Darja Reichman kot Šternfeldovka, Gregor Čušin in Matjaž Višnar v vlogi Monkofa, Tine Oman kot Župan, Micki Vesna Pernarčič in Vesna Slapar, Rok Vihar kot Anže, Pavel Rakovec v vlogi Glažka ter Robert Kavčič in Ciril Roblek kot godca.