STA, 5. 12. 2018

V kranjskem gledališču ustvarili predstavo iz Cankarjevih črtic

Prešernovo gledališče Kranj ob stoletnici smrti Ivana Cankarja pripravlja uprizoritev njegovih črtic. Avtorski projekt Ob zori režira Žiga Divjak, pri priredbi besedila in dramatizaciji pa je sodelovala Katarina Morano. Premiera bo v petek, 21. 12. 2018.
:
:

Foto: Wikimedia Commons

Kot je povedala direktorica Prešernovega gledališča Mirjam Drnovšček, so se za zaključek Cankarjevega leta odločili, da ne bodo uprizorili že ustvarjenega besedila, temveč bodo ustvarili novo. "Režiser si je zamislil, da bi naredili mozaik črtic, s čimer bi Cankarjevo atmosfero prenesli tudi v današnji čas," je pojasnila dramaturginja Katarina Morano.

"Zdi se mi, da se Cankarja dojema kot nekaj zaprašenega, meni pa vsakič znova nudi inspiracijo s svojim skupkom idej, angažiranosti, političnosti in razumevanja življenja v vseh niansah," je izpostavil režiser Divjak.

Z izvirno dramatizacijo in priredbo Cankarjevih črtic, kratkih novel in socialno angažiranih besedil iz leta 1914 ustvarjalci prek intimnih zgodb ljudi, obsojenih na tekoči trak, opozarjajo na socialno neenakost in stisko, prepad med revnimi in bogatimi, neobčutljivost privilegiranih ter bedo in obup tistih, ki živijo v vsakodnevnem pomanjkanju.

"Cankar opisuje življenjska razmerja iz preteklosti, ki pa se še vedno dogajajo in predstavljajo grožnjo prihodnosti," je opozoril Divjak, igralec Aljoša Ternovšek pa je dodal, da Cankarja občuti kot svojega sodobnika, saj stvari niso dosti drugačne kot takrat. "V zadnjega četrt stoletja smo se počasi vrnili v izkoriščevalska sužnjelastniška delovna razmerja, o čemer je nujno govoriti," je izpostavil igralec.

"Zagotovo je sedaj najboljši čas za to uprizoritev," je prepričan tudi igralec Peter Musevski, ki je spomnil, da je podobna situacija pred stotimi leti vodila v vojno. "Likov, ki so v predstavi nekoliko posodobljeni, ni treba barvati z zgodovinskim spominom, saj so liki tukaj," je pojasnil in ocenil, da kdor bo hotel prisluhniti Cankarju, bo predstavo zapustil z občutkom, da se to dogaja tukaj in sedaj.

V uprizoritvi se prepletata Cankarjev zborni in sodobni pogovorni jezik. Čeprav gre za dve zvrsti jezika, se pokaže, da glede sporočilnosti ni bistvene razlike, je pojasnila lektorica Maja Cerar in dodala, da ustvarjalci Cankarja ne razumejo le kot sodobnika temveč kot sogovornika z enako etično držo. "Tokrat ne delamo Cankarja, ampak delamo skupaj z njim," je opisala ustvarjalni proces.

V predstavi poleg Ternovška in Musevskega igrajo še Vesna Jevnikar, Vesna Pernarčič, Vesna Slapar, Blaž Setnikar in Gregor Zorc. Pri predstavi sodelujejo tudi scenografka Tina Mohorović, kostumografka Tina Plavlović, avtor glasbe Blaž Gracar ter oblikovalca svetlobe in maske David Orešič in Matej Pajntar.

PGK, Ob zori, Ivan Cankar

Povezani dogodki