STA, 22. 7. 2021

V Kopru drevi predpremiera Vojnovićeve Jugoslavija, moja dežela

V Kopru bo drevi predpremiera dramatizacije romana Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela v režiji Marka Misirače, ki je koprodukcija Gledališča Koper, Gledališča Prijedor in Fundacije Friedrich Ebert Stiftung. Drevišnja uprizoritev je po težavah zaradi epidemije in nesporazumih zmaga nad vsemi okoliščinami, je poudarila Katja Pegan.
:
:
Foto: Igor Motl
Foto: Igor Motl
Foto: Igor Motl
Foto: Igor Motl
Foto: Igor Motl
Foto: Igor Motl
Foto: Igor Motl
Foto: Igor Motl
Foto: Igor Motl
Foto: Igor Motl
Foto: Igor Motl
Foto: Igor Motl

Kot je na današnji novinarski konferenci uprizoritve "drame o bolečem soočanju s preteklostjo" navedla direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, so z zamislijo o uprizoritvi "Jugoslavije" k njim najprej pristopili iz Gledališča Banja Luka in so tudi že začeli z vajami, po zamenjavi vodstva pa se le-to v projektu ni več prepoznalo.

Avtor romana Goran Vojnović je izrazil veselje, da skoraj deset let staro besedilo "živi", po drugi strani pa mu je dalo to tudi misliti: "Če še vedno obstajajo potrebe, da se ta tekst uprizarja, pomeni, da v bistvu vsi tisti problemi, o katerih tekst govori, še vedno obstajajo med nami."

V sami predstavi se po besedah režiserja Misirače prepozna dobra energija med igralci. Sicer pa so se čim bolj dosledno držali besedila, a zadeve vseeno pustili odprte interpretacijam občinstva. Čeprav po razpadu nekdanje skupne države mislimo, da nimamo veliko skupnega, pa predstava pokaže prav nasprotno, je dodal.

Premiero je predstava junija doživela v Prijedoru. Vršilec dolžnosti direktorja tamkajšnjega gledališča Srdjan Knjeginić je spomnil, da gre za njihovo prvo sodelovanje s katerim od slovenskih gledališč, po njegovem mnenju pa jim bo ta projekt lahko odprl tudi nova vrata.

Osrednjo vlogo v postavitvi igra televizor. Kot je pojasnila scenografinja Dragana Purković Macan, gre za metaforo, saj je televizor v bivši Jugoslaviji zavzemal osrednje mesto v vseh domovih, iz njega oz. medijev pa je prihajalo veliko dobrega, a tudi slabega.

Avtor glasbe in videa Petar Bilbija je povedal, da so se poigrali z retro glasbo iz tistega časa, pri čemer so se potrudili, da ne bi zapadli v ikonografijo bivše Jugoslavije in da bi glasba ostala bolj univerzalna.

Blaž Popovski, ki igra Vladana, je priznal, da je bil velike vloge vesel, a je imel hkrati tremo, saj je moral zaigrati v jeziku, ki ga ni nikoli govoril. Sicer pa je menil, da gre za "super izkušnjo" za mladega igralca, kot je sam.

V predstavi igrajo še Mojca Partljič, Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Igor Štamulak, Željko Erkić, Tjaša Hrovat, Sabina Halilović, Miljka Brđanin, Dean Batoz in Mirela Predojević. Avtorja dramatizacije sta Ivan Velisavljević in Aleksandar Novaković.

Koprska premiera predstave bo 30. julija na Martinčevem trgu.

Goran Vojnović, Gledališče Koper, Jugoslavija moja dežela

Povezani dogodki