JSKD, 23. 8. 2018

V Izoli bodo ustvarjali mladi gledališčniki iz šestih evropskih držav

Gledališče Glej in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti bosta v zadnjem tednu avgusta skupaj organizirala mednarodni projekt Future Telling. Projekta, potekal bo od 26. avgusta do 1. septembra, se bo udeležilo več kot 60 mladih gledališčnikov iz Slovenije, Hrvaške, Belgije, Nemčije, Finske in Izraela, ki bodo na celotedenskih ustvarjalnih delavnicah raziskovali različne metode in pristope h gradnji gledališke predstave. Zaključna produkcija bo 1. septembra 2018 ob 18. uri v Mestnem parku Izola in v Kulturnem domu Izola.
:
:

Foto: Mikael Fors, arhiv JSKD

Vsaka država udeleženka prispeva enega mentorja, ki bo vodil sklop delavnic s svojega področja delovanja. Udeleženci bodo tako pod vodstvom Barbare Bulatović (Slovenija) raziskovali umetnost lutkovnega gledališča za odrasle, Maja Sviben (Hrvaška) bo vodila delavnico avtorskega gledališča, metode Stanislavskega in Brechta pa bodo udeleženci poglabljali pod mentorskim vodstvom nemške igralke Katrin Janser. Mentor iz Belgije, Bram de Win, bo predstavil gledališke maske po metodi Lecoqua, Halil Itzhak iz Izraela bo vodil delavnico Od domišljije do improvizacije, s finskim igralcem Kimmom Tähtivirtom pa se bodo udeleženci podali v svet fizičnega gledališča.

Izhodišče za posamezno delavnico bo motiv iz ljudske pripovedke, ki prihajajo iz vsake od držav udeleženk. Udeleženci bodo zgodbe razčlenili in skušali preko izbrane gledališke metode predstaviti novo, sodobno interpretacijo pripovedke v obliki krajše gledališke predstave. Tako bo v sklopu delavnic nastalo šest predstav, zaključna produkcija pa bo 1. septembra 2018 ob 18. uri v Mestnem parku Izola in v Kulturnem domu Izola.

Projekt predstavlja izredno priložnost, da mladi iz različnih držav spoznajo gledališke prakse iz tujine in tako razširijo svoje znanje in veščine. Glavni partner projekta je Gledališče Glej Ljubljana, ki bo delavnice izvedel s podporo in pomočjo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, projekt pa je tudi sofinanciran s strani evropske komisije preko programa Erasmus+.