STA, 23. 5. 2024

V Hrastniku začetek 22. festivala Rdeči revirji

S celodnevnim dogajanjem se danes v Hrastniku začenja 22. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji. Festival, ki ga je leta 2002 prav v Hrastniku osnoval priznani plesalec in koreograf Branko Potočan, se bo konec maja selil v Zagorje, v drugi polovici junija pa še v Trbovlje. Letos festival stavi na večžanrskost.
:
:

Foto: Festival Rdeči revirji

Letošnji festival bo, ponudil žanrski konglomerat hibridnih predstav, ki bodo povezovale lutke, glasbo, igro kot tudi gledališče objekta. Tako bo večžanrskost vidna v predstavah vsestranskega gledališkega ustvarjalca in glasbenika Matije Solceta ter v kabaretu žive ljudsko-elektronske glasbe v kombinaciji z zvokom materialov, ki ga bodo izvedli češki umetniki, združeni v kolektiv Studio DAMUZA & Fekete Seretlek.

Festival se začenja dopoldne v Hrastniku, kjer bodo med nastopajočimi me drugim Zavod ODTIZ in ŠKD Gibatorij, Rudarska godba Hrastnik in Ženski pevski zbor KD Svoboda Dol pri Hrastniku, uradno odprtje pa bo zvečer ob 19. uri na ploščadi pred Delavskim domom. Zbrane bosta nagovorila direktor festivala Potočan in župan Hrastnika Marko Funkl.

V sklopu odprtja se obeta tudi gledališki koncert Harms je kriv v izvedbi Teatra Matite & MCLU Koper ter razstava Špele Ulage Reciklirane svetilke, ki jo bodo odprli v galeriji Delavskega doma. Današnje dogajanje bo sklenila premiera performansa oz. ulične instalacije Gori na gori gori v izvedbi KD Priden možic in zavoda Vitkar.

Festivalsko dogajanje v Hrastniku bo potekalo do nedelje, od 31. maja in 1. junija pa bo preseljeno v Zagorje. Konec junija se bo festival ustavil še na zadnji postaji v Trbovljah, kjer bo program potekal med 21. in 22. junijem.

V času festivala bo v vseh omenjenih krajih potekalo pestro umetniško dogajanje z različnih področij uprizoritvenih umetnosti - ples, gledališče, cirkus, klovnovski kabaret, ulično gledališče, intervencije na ulici in lutkovne predstave.

Med drugim bodo gostili več umetnikov, ki se bodo predstavili s cirkuškimi elementi in prvinami uličnega gledališča. Ti prihajajo iz Mehike, ZDA, Švice in Italije. S kombinacijo bodo prikazali kontrast med odrskimi uprizoritvami v zaprtih prostorih in uličnimi predstavami.

Več kot 50, večinoma brezplačnih, prireditev bo namenjenih različnim generacijam, okusom in interesom.

Festival Rdeči revirji, ki ga je Potočan najprej uvedel v Hrastniku, se je leta 2013 razširil še v Trbovlje in Zagorje. Organizira ga zavod Vitkar v sodelovanju z Javnim zavodom za kulturo, šport, mladino in turizem - KRC Hrastnik, Mladinskim centrom Hrastnik, Mladinskim centrom Zagorje, Zavodom za mladino in šport Trbovlje ter Delavskim domom Trbovlje. Finančno ga podpirajo ministrstvo za kulturo in lokalne skupnosti.

Rdeči revirji