STA, 31. 5. 2019

V Hiši otrok in umetnosti predstava za najmlajše To ni pika!

V Hiši otrok in umetnosti bodo ob 18. uri premierno uprizorili lutkovno predstavo za najmlajše To ni pika!. Predstavo za otroke od dveh let dalje je zasnovala in režirala Katja Povše, glavi junaki v njej so črke. Najmlajšim nevsiljivo prikazuje razmerje med črko-simbolom in pomenom-zvokom, ki ga ta nosi, hkrati pa popelje v zabavni svet lutk.
:
:

Foto: Pixabay

V novi lutkovni predstavi za najmlajše so glavni junaki črke. Črke, ki nosijo svoje zvoke in skupaj z njimi ustvarjajo šaljive epizodne zgodbe. Ne gre za strogo didaktično predstavo, ki bi otroke učila branja ali pisanja, so sporočili ustvarjalci.

Deček in deklica se igrata s črkami, s katerimi sestavljata svoji imeni. Toda ko po nesreči izpišeta besedo pok, se črke raztreščijo. Kmalu najdeta nekaj okroglega - je to kolo, morda žoga ali milni mehurček? Ne, to je O, črka O. Spoznata, da so črke povsod okoli nas, vsak predmet je lahko črka in vsaka črka je lahko predmet. Med igranjem s predmeti odkrivata nove črke in z njimi potujeta med deželami črk, kjer vsaka živi po svoje - T je tovarna, E je notno črtovje, D je družinsko drevo.

Dramaturg je bil Anže Virant, za izdelavo lutk in scenografijo je poskrbela Špela Trobec, za glasbo Nino de Gleria, za kostume Iztok Hrga. Predstava je nastala v produkciji Hiše otrok in umetnosti ter Lutkovnega gledališča Fru-fru. V njej igrata Ana Špik in Anže Virant.

To ni pika!, Hiša otrok in umetnosti