STA, 7. 7. 2024

V graški operi poetični odrski spektakel Mali princ

Graška opera gosti predstavo Mali princ po romanu Antoina de Saint-Exuperyja. Zgodba, ki je bila prvič objavljena leta 1943, je na odru mešanica plesa, akrobatike, glasbe in videa. Izbranih je bilo nekaj poglavij, ki predstavljajo bistvo in jedro celote, je na nedavni novinarski predstavitvi v Gradcu povedal skladatelj Terry Tuck.
:
:

Foto: Pixabay

Za odrsko različico je režiserka in koreografinja Anne Tournie skupaj z libretistom Chrisom Mouronom ustvarila različico, ki očara z domiselnimi podobami. Medtem ko pripovedovalec govori besedilo, tega v gibu predstavljajo plesalci. Dogaja se tudi visoko v zraku in tako Mali princ v marsičem ne zastoja za cirkuško predstavo.

"Ob koncu predstave bi moralo imeti občinstvo optimističen občutek o življenju," je še povedal skladatelj, režiserka pa si je zaželela "vrnitve k več človečnosti".

Uprizoritev, ki je bila že prikazana v Parizu, Sydneyju, Dubaju in na Broadwayu, je v graški operi na ogled vsak dan do 14. julija. Predstava je v francoščini z nadnapisi v nemškem jeziku.

Mali princ francoskega avtorja in pilota de Saint-Exuperyja je bil preveden v več kot 250 jezikov in prodan v več kot 200 milijonih izvodov. Delo je prvič izšlo leta 1943 in je več kot le otroška knjiga. Avtor v njej kritizira družbo in pomanjkanje vrednot ter na piedestal v preprostem slogu postavlja prijateljstvo, zvestobo in človečnost. To ponazarjajo tudi zdaj že znameniti citati iz knjige, kot je "kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno". K samem mitu knjige je prispevalo dejstvo, da je de Saint-Exupery med drugo svetovno vojno leta 1944 strmoglavil z letalom in je dolgo veljal za pogrešanega.

Mali princ, Avstrija, Gradec