STA, 3. 3. 2016

V Gorici se začenja trijezični festival Komigo

V goriškem kulturnem domu se bo zvečer s komedijo Staro za novo v produkciji in režiji Borisa Kobala ter Tina Vodopivca začel trijezični festival komičnega gledališča Komigo. Festival prinaša osem predstav v slovenskem, italijanskem in furlanskem jeziku in želi spodbujati k povečanju strpnosti, čezmejnega in meddeželnega sodelovanja.
:
:

Foto: freeimages

Letošnji festival, ki poteka od leta 2004, pripravlja Kulturni dom Gorica v sodelovanjem s projektom Bunker 15-18 in glasbenim festivalom Across the border. Zato bo na odru poleg gledaliških predstav slišati tudi glasbo.

Prva, dodatna predstava za abonente Namišljeni bolnik v izvedbi Kulturnega društva Grgar je bila na velikem odru goriškega kulturnega doma uprizorjena že 17. februarja. Projekt Komigo se bo sicer uradno pričel nocoj in se zaključil 31. maja.

Desetega marca sledi koncert istrskega kantavtorja Rudija Bučarja, 21. marca predstava v slovenščini Ikarus v izvedbi Little Rooster Productions iz Krškega, 4. aprila pa italijanska predstava Demoghela v izvedbi Studia Giallo iz Trsta.

Štirinajstega aprila sledi predstava v italijanskem in furlanskem jeziku Derby Komigo - Furlanija vs Trst, ki je v izvedbi Sdrindule & Daria Bronzi prinaša poklon tržaškemu komiku Lucianu Bronzi. Maja pripravljajo koncert Vlada Kreslina z gostjama Tatjano Mihelj in Gabriello Gabrielli. Festival bo sklenil ljubljanski Špas teater s predstavo Čista norišnica.

Osrednja tema festivala Komigo je komičnost. "Komično gledališče ima to posebno moč, da je neposredno komunikativno, ne glede na jezik, ki ga uporablja. Občinstvo, na katerega se projekt obrača, je zato italijansko, slovensko in furlansko oziroma katerakoli," je na predstavitvi letošnjega festivala povedal direktor Kulturnega doma Gorica Igor Komel.