STA, 24. 5. 2011

V Gleju premiera eksperimentalne predstave Eksplozija

V gledališču Glej bodo v sredo, 25. maja, premierno uprizorili predstavo režiserke Barbare Kapelj Osredkar Eksplozija, ki je nastala v produkciji Gleja in Mesta žensk. Predstava bo v sklopu eksperimentalne platforme Radar Radia Študent predvajana tudi kot radijska miniaturka. Po režiserkinih besedah igra prinaša razpršen kolaž zgodb sodobnih ljudi.


Režiserka si je za eksperiment, h kateremu jo je povabil umetniški vodja gledališča Glej Mare Bulc, želela čimbolj pestro ekipo, ki bi odigrala igro na drugačen način, kot smo ga vajeni, je dejala. Izhodišče trimesečnega delovnega procesa ni bilo dano besedilo pač pa sprotno ustvarjanje celotne ekipe, v katerem so igralci postali tudi soustvarjalci oziroma avtorji predstave.

Sprva je režiserka črpala iz atmosfere festivala sodobnih odrskih umetnosti Exodos in programa selektorja belgijskega umetnika Jana Fabra ter srečanja z gledališčnikom Rodrigom Garcio, ki ga je spoznala na festivalu, pozneje pa so zgodbe nastajale na podlagi medijskih objav in aktualnih dogajanj, ki jih je ekipa zbirala in reflektirala.

Namen eksperimentalnega projekta je po besedah Kapelj Osredkarjeve prikazati posameznika in njegovo osamljenost, ki se v današnjem tesnobnem in hektičnem času včasih izraža kot notranja eksplozija. Način dela je sovpadal s časom, v katerem so se dogodili največji potres na Japonskem, tsunami, eksplozija v Pakistanu, uboj Osame Bin Ladna, "eksplozija" kulture v sklopu Evropske prestolnice kulture.

V predstavi igrajo Janka Bončeva, Inga Ulokina, Gorka Berden, Jelena Rusjan, Helena Božič, Mario Dragojević, Nataša Kos Križmančič, Sara Sajovec Knežević in Mitja Lovše. Slednji je poudaril, da mu je delo na podlagi asociacij predstavljalo izziv, saj "včasih niso vedeli, ali se bo stvar sploh iztekla, dokler niso prišli trenutki, ko se je vse poklapalo".

Bulc je poudaril, da si je to predstavo izboril znotraj že določenega programa gledališča. Vesel je, da je Kapelj Osredkarjeva pristala na nizkoproračunski projekt, o kakovosti predstave pa ni podvomil niti za hip. Spomnil je, da Glej s predstavami velikokrat podira ustaljene okvirje, s čemer velikokrat tvega, vendar sta prav drznost in drugačnost lastnostni gledališča.

Koproducent radijskega vklopa in radijske miniaturke je Radar - odprta radijska umetniško-teoretska platforma Radia Študent. Miniaturka bo na valovih Radia Študent predvajana 18. maja ob 20. uri.

V predstavi so kot soavtorji sodelovali še Vesna Hrdalička Bergelj, Aleš Korpič, Ines Šimunić in Alisa Alič.