STA, 10. 6. 2024

V Gleju premiera družbenokritične predstave Jadran Resort

V Gledališču Glej bo v ponedeljek, 10. 6., premiera predstave treh avtoric Natalije Vujošević, Neje Tomšič in Tare Langford z naslovom Jadran Resort. Uprizoritev raziskuje transformacijo teritorijev in družb, katerih prihodnost oblikujejo investicijska tveganja mednarodnih investitorjev ter podrejenost potrebam začasnih turistov, so zapisali v Gleju.
:
:
Foto: Neja Tomšič
Foto: Neja Tomšič
Foto: Neja Tomšič
Foto: Neja Tomšič
Foto: Neja Tomšič
Foto: Neja Tomšič
Foto: Neja Tomšič

Predstava odpira vprašanja, kot so, kako se zgodovina odraža v posameznikovih strahovih, kako sedanjost razkriva poti do ciljev ter "koliko svetov si lastimo", so zapisali v gledališču in igro Jadran Resort opredelili kot "raziskovanje in sanjarjenje v eni sami destinaciji, deželi v razvoju in izginjajoči zgodovini".

Jadran Resort raziskuje družbe, za katere so značilne simptomatične oblike začasnega bivanja, denimo v ready-made mestih, kakršen je Portopiccolo ob Sesljanu, wellness resorti in državljanstvo kot naložba. V pristaniščih Črne gore pogosto zavetje najdejo kripto milijonarji ter križarke, ki lahko nato nadaljujejo pot v ilegalne razstavljalnice ladij v Bangladešu, pojasnjujejo ustvarjalci predstave.

Uprizoritev tako temo raziskuje skozi izviren format romana v krajini. Ohlapno se nanaša na kontekst Črne gore in pri tem kaže na oblike posameznikovega posrednega in neposrednega sodelovanja v procesih, ki jih zarisuje. "Roman v krajini je poskus sprehajanja med izkušnjami in nabor trenutkov, ki deaktivirajo ta zapleteni mit o vzajemnosti", so zapisali v Gleju.

Predstavo bo mogoče spremljati v treh jezikih: slovenščini, angleščini in črnogorščini, so še sporočili iz gledališča.

Jadran Resort, Glej, Tara Langford, Neja Tomšič, Natalija Vujošević