STA, 17. 12. 2021

V Drama Kavarni informans Večerja v Beli hiši, 1942

V Drama Kavarni bo drevi premiera informansa Večerja v Beli hiši, 1942, zasnovanega po publicističnem romanu Louisa Adamiča. Vlogo in pomen dela Večerja v Beli hiši bosta skozi nekaj gledaliških slik prikazala igralca Nataša Keser in Niko Goršič, kot komentator bo nastopil Miklavž Komelj.
:
:

Foto: arhiv ustvarjalcev

Kot so sporočili iz SNG Drama Ljubljana, je namen avtorskega projekta Združenja dramskih umetnikov Slovenije v sodelovanju z Inštitutom za neprofitno komunikacijo Divja misel predstavitev Adamičeve knjige, ki v slovenskem prevodu nikoli ni izšla v celoti. Avtorica priredbe besedila in dramaturginja je Andreja Kopač, režiser Nick Upper, oblikovalec zvočne podobe Silvo Zupančič, sodelavka Alenka Pirman. Predstavi bo sledil pogovor o uprizoritvi, ki ga bo vodila Andreja Kopač.

Po besedah ustvarjalcev je Adamičeva knjiga Two-Way Passage (Potovanje v obe smeri, 1941) naredila tako močan vtis na ameriškega predsednika Franklina D. Roosevelta in njegovo ženo Eleanor, da sta hotela seznaniti Winstona Churchilla z Adamičem in njegovimi idejami: da mora novi svet, ki je toliko dolžan staremu, po vojni pomagati uničeni Evropi. Večerja je potekala 13. januarja 1942, med prvim medvojnim obiskom Churchilla pri predsedniku Rooseveltu in nanjo sta bila povabljena tudi Adamič in njegova žena Stella Sanders Adamic.

Adamič je knjigo Večerja v Beli hiši napisal na pobudo prijatelja, slavnega pisatelja Uptona Sinclairja. Izšla je leta 1946 pri ameriški založbi Harper & Brothers. Po izidu knjige pa se niso pojavile samo težave s Churchillom, ampak tudi z vlogo Adamiča v času ameriškega "lova na čarovnice". To je zadnja dokončana Adamičeva knjiga pred njegovo nasilno smrtjo leta 1951, ko je pisal knjigo Orel in korenine, ki govori o dogodkih v Jugoslaviji po letu 1948. Slednja je izšla leta 1952.

Luis Adamič, Nick Upper, SNG Drama Ljubljana, Večerja v beli hiši 1942