STA, 5. 5. 2023

V Ciklu Choregie od pianističnega Kind of Laibach do zvočne razstave Philomela

Cikel Choregie v produkciji Carmine Slovenice letos prinaša dela zvočne umetnosti, multimedijske projekte, koncerte in glasbeno gledališče. Začenja se z zvočno razstavo Philomela Karmine Šilec na Gradu Rače, ostali dogodki, med drugim koncert pianista Saše Vollmaierja Kind of Laibach, pa bodo izvedeni v Minoritski cerkvi v Mariboru.
:
:

Foto: Pixabay

Programski koncept Choregie je po navedbah Carmine Slovenice zastavljen kot križišče za srečevanja in izmenjevanja izkušenj med različnimi, domačimi in tujimi umetniki. Letošnji izbor programov je usmerjen na projekte slovenskih izvajalcev in avtorjev.

V njem bodo v prvem sklopu, ki bo potekal do 17. maja, na sporedu še Odmevi preteklosti v izvedbi Komornega zbora Glasbene matice Ljubljana in Mateje Bajt pod vodstvom Sebastijana Vrhovnika z glasbo Jacobusa Gallusa, Orlanda di Lassa, Luca Marenzia in drugih ter Vidno... nevidno... v izvedbi mezzosopranistke Mojce Vedernjak in kitarista Žarka Ignjatovića z glasbo Fanny Hensel in Felixa Mendelssohna Bartholdyja.

Program zajema tudi intermedijski performans avtorice Mojce Kamnik Je na Dravci m'hlica v izvedbi skupine Hedera Vedro in Dravograjskega seksteta. Projekt izvira iz koroških ljudskih pesmi z ljubezensko tematiko, v katerih reka Drava predstavlja točko preobrata ali konflikta.

Prvi sklop Cikla Choregie bo zaključil koncert pianista Saše Vollmaierja Kind of Laibach, ki je nastal na osnovi glasbe skupine Laibach. "Predstavljajte si, kako iz 'industrijsko' monolitne Laibachovske strukture zvoka izklesati klavirsko klasiko. Vollmaier se tega izziva ne loteva, kot bi mogoče lahko pričakovali, s prepariranjem ali elektronskimi posegi, temveč išče navdih v virtuoznem pianizmu Glenna Goulda in Vladimirja Horowitza pa tudi pri svojem profesorju (nekoč tudi že sodelavcu skupine Laibach) Aciju Bertonclju, zvestobo izvorni glasbi pa izkazuje s preizkušanjem skrajnih meja zmogljivosti izvajalca in glasbila," so zapisali organizatorji.

Cikel Choregie 2023 je nastal v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor in Kulturno četrtjo Minoriti. Beseda choregie izhaja iz grščine, kjer naj bi choregi bili meceni umetnosti, saj sami začetki razvijanja ideje o konceptu choregie veliko črpajo iz grške tragedije in predvsem vloge zbora v njej.

"Choregie predstavlja dve polji: umetniški princip ustvarjanja glasbeno-scenskih projektov in specifično metodo dela z ansambli, ki jo je razvila Karmina Šilec, s katero pripravlja ansamble na choregie projekte," so zapisali v Carmini Slovenici.

Kulturna četrt Minoriti, Carmina Slovenica, Choregie, LGMB