STA, 14. 3. 2015

V Celju se bodo s podelitvijo nagrad končali Dnevi komedije

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje se bo nocoj s podelitvijo nagrad ter glasbeno monokomedijo Od tišine do glasbe avtorjev Jureta Ivanušiča in Marka Vezoviška končal 24. festival Dnevi komedije. Selektorica festivala Tatjana Doma je na letošnje Dneve komedije uvrstila devet predstav.
:
:

Hotel modra opica / Foto: Peter Uhan

Podelili bodo nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Nagrajence bo izbrala žirija, ki jo sestavljajo dramaturginja in prevajalka Alja Predan, dramska igralka in svetovalka za govor Alida Bevk ter direktor Zgodovinskega arhiva Celje Borut Batagelj. Gledalci pa so tudi letos vsak večer izbrali komedijantko ali komedijanta večera in glasovali za najboljšo komedijo festivala.

Tekmovalni program je uvedla monokomedija Mulc...vas gleda v režiji Jaše Jamnika (Kreker in SiTi Teater BTC). V program so bile uvrščene še predstave Mali priročnik biznisa v režiji Matjaža Latina (Mestno gledališče Ptuj), Švejk v režiji Jake Ivanca (Mestno gledališče ljubljansko in Gledališče Koper) ter Prevare, ki jih je v Mestnem gledališču ljubljanskem prav tako režiral Ivanc.

Vanj so bile uvrščene še predstave Vorkšop na Moljera v režiji Borisa Kobala (SLG Celje), Hotel Modra opica v režiji Mihe Nemca (SNG Drama Ljubljana in Mestno gledališče Ptuj), Mame režiserke Tijane Zinajić (Kreker in SiTi Teater BTC) ter Vse o Ivanu v režiji Mareta Bulca (Gledališče Koper).

Na lanskih Dnevih komedije je nagrado za najboljšo komedijo prejela satira Misterij buffo, njen režiser Aleksandar Popovski pa si je prislužil naziv žlahtnega režiserja.

Dnevi komedije