STA, 17. 3. 2017

V CD reško gledališče z opernim spektaklom Julij Cezar v Egiptu

V Cankarjevem domu (CD) bo drevi z opero Julij Cezar v Egiptu gostovalo Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca na Reki. Kot so zapisali v CD, skoraj 300 let po praizvedbi nova postavitev Händlovega Julija Cezarja, pod katero se podpisuje ustvarjalni dvojec Marin Blažević in Oliver Frljić, navdušuje z osupljivim spektaklom.
:
:

Foto: Arhiv HNK Ivana Pl. Zajca/Kristijan Vučković

Opera v treh dejanjih, v kateri je nanizanih 33 virtuoznih in ganljivih arij, s skoraj 100 nastopajočimi občinstvu zagotavlja baročni operni spektakel, poln političnih in ljubezenskih spletk. Podpira ga vizualna podoba, ustvarjena s pomočjo 3-D mappinga.

Na Hrvaškem je bil štiriurni spektakel deležen izjemnih kritik in navdušenja občinstva. Kot so zapisali v CD, predstava gledalca nepretrgoma drži v napetosti, predvsem po zaslugi režijskega principa, scenografije Daliborja Laginje in odličnih solistov reške Opere z Diano Haller v naslovni vlogi.

Za vlogo Cezarja, izvorno napisano za kastrata, je mezzosopranistka Diana Haller požela presežne kritike. Mlada pevka je leta 2014 na Salzburškem poletnem festivalu kot Ines v Verdijevem Trubadurju pela ob boku slavnih pevcev, kot sta Ana Netrebko in Placido Domingo. Leta 2010 je postala najmlajša solistka Državne opere iz Stuttgarta, kjer niza vedno zahtevnejše operne vloge, trenutno poje naslovno vlogo v novi postavitvi Händlove opere Ariodante.

V vlogi Kleopatre poje Anamarija Knego, v vlogi njenega brata Sonja Runj, ki eno od arij odpoje kar pet metrov nad tlemi, medtem ko izvaja akrobacije na svilnati vrvi. Z izjemno muzikaličnostjo in energičnim pristopom predstavi doda svoj glasbeni pečat mladi finski dirigent in čembalist Ville Matvejeff, so še zapisali v CD.

Večerni list pa je maja lani zapisal: "To je baročna opera, v kateri so nanizane prelepe virtuozne in ganljive arije. A hkrati je tudi delo totalnega teatra kot čuječe umetniške zavesti in varuha, ki budno poseže tudi med lepo odigrane in odpete note, tja, kjer sicer nikoli ne bi zaslutili skrite nevarnosti za svobodo človeškega duha in svetovni nazor, utemeljen na edini svetinji: dragocenosti vsakega človeškega življenja."

Blažević in Frljić podpisujeta režijo in dramaturgijo, scenografijo ob Laginji še Blažević, kostumografinja je Sandra Dekanić, oblikovanje luči ima na skrbi Dalibor Fugošić. Izvedba bo v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

Hrvaška, Egipt, CD