STA, 16. 1. 2020

V CD predstavitev prve dobitnice priznanja daljnogled Nike Curk

V prvem preddverju Cankarjevega doma (CD) bodo ob 17. uri odprli razstavo Društva oblikovalcev Slovenije (DOS), ki bo predstavila prvo prejemnico priznanja daljnogled. Nika Curk priznanje prejme za scenografijo predstave Otroci na oblasti, ki je nastala v produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani.

Foto: Arhiv AGRFT

Predstava Otroci na oblasti je nastala po dramah Victor ali otroci na oblasti Rogera Vitraca in Viktor ali Dan mladosti Dušana Jovanovića v režiji Luke Marcena. Razgalja sodobno družbo, katere cilj je užitek in zabava do konca. Tudi za ceno kaosa in smrti.

Likovna podoba predstave, scenografija, tako kot tudi kostumografija, osvetlitev in glasba, sledi ideji bleščečega materialističnega sveta, kamor vstopajo liki, prežeti s popačenimi, izprijenimi in nezdravimi medsebojnimi odnosi. V zaprtem svetu, kjer je patriotizem predstavljen kot omejenost, ideologija kot grožnja in prihodnost kot resnica, se ne razmišlja o morali, pravilih in odgovornosti.

Scenografija je minimalistična, sestavljena iz štirih sten, kjer je navzven vse črno in turobno, skozi okna v stenah pa opazujemo belo notranjost, kjer se odvija zabava. Ta je vedno bolj bučna in glasna, gledalec pa, ko se stene počasi odpirajo, spoznava družbo v prostoru in postaja del nje.

Predstava je bila premierno uprizorjena januarja lani v Gledališču Glej. Gostovala je na festivalih FIST v Beogradu, ITSelF v Varšavi in na Borštnikovem srečanju v Mariboru.

Priznanje daljnogled je Društvo oblikovalcev Slovenije uvedlo lani. Podeljuje se najboljšemu delu avtorja ali skupine, ki v času prijave dela še ni dopolnil 30. leta starosti, so sporočili iz društva.

Nika Curk, AGRFT, Otroci na oblasti