STA, 16. 10. 2013

V CD performans na temo pisemske korespondence likovnih umetnikov

V Cankarjevem domu je bila včeraj premiera gledališko-plesne predstave, ki jo je pod naslovom Muzej pisem zasnovala in režirala Barbara Novakovič Kolenc. Performans, ki je drugi del trilogije Source Image, je predstavil korespondenco priznanih likovnih umetnikov 18. in 19. stoletja.
:
:
foto: Sandra Vrh
foto: Sandra Vrh
foto: Sandra Vrh

Trilogija Source Image poteka v sklopu platforme Šift teater, ki v kontekstu gledališkega jezika raziskuje svojo eksistenco v različnosti čutov - fizično, plesno, vizualno gledališče. Prvi del trilogije - Knjižnica pisem, ki so ga uprizorili lani v okviru festivala Ex ponto, je pokrival korespondenco renesančnih mojstrov, kot so Paolo Veronese, Albrecht Dürer in Leonardo da Vinci, tokrat pa je bilo predstavljeno dopisovanje likovnih umetnikov 18. in 19. stoletja.

Predstavljena je korespondenca umetnikov, kot so Joshua Reynolds, J. H. W. Tischbein, Francois Doyen, Johann Heinrich Füssli, Dante Gabriel Rossetti, Elizabeth Eleanor Siddal, Elisabeth Vigee Le Brun. Predstava je zamišljena kot sprehod skozi muzej, "kjer se ob prebiranju pisem lahko odpre fantazija", je povedala režiserka.

Performerki Sanja Nešković Peršin in Petra Govc imata na voljo konkretna pisma likovnih umetnikov, je pa včasih zamegljen naslovnik. Vlogo tega lahko prevzame občinstvo, je pojasnila Novakovič Kolenčeva.

Predstava sloni na stilnih preobrazbah in kontinuiranem nizu ambientov, med-prostorov, pred-prostorov in za-prostorov, ki se spreminjajo glede na kompleksnost in značilnost pisemskih korespondenc, od intime, prek tesnobe, strahu, ujetosti, pasivne monotonije pa vse do norosti, impulzivnosti, akcije in svobode aktivnega posameznika, so sporočili iz Cankarjevega doma, ki je koproducent predstave.

Ta je sicer nastala v produkciji zavoda Muzeum Ljubljana. Scenograf je Borut Lampret, kostumograf Alan Hranitelj. Glasbo za predstavo je izbral Blaž Peršin.

Trilogijo Source Image bo sklenila predstava, ki je še v nastajanju. V zadnjem delu bo režiserka poskušala predstaviti korespondenco med likovniki in književniki v 20. stoletju, oziroma, kot je dejala "pretok med slikarji in dramatiki".

Barbara Novakovič je študirala sociologijo kulture in umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti, nato pa diplomirala na oddelku za gledališko igro na AGRFT v Ljubljani. Dejavna je kot režiserka, igralka, producentka, scenografka in kustosinja pri različnih umetniških projektih.

Leta 1996 je ustanovila Muzeum, zavod za umetniško produkcijo, posredovanje in založništvo, kjer danes deluje kot umetniška direktorica in izvršna producentka. Njeno ustvarjanje zaznamuje povezovanje gledališča z ostalimi umetniškimi praksami.

Povezani dogodki