STA, 10. 9. 2020

V CD novo sezono poimenovali Iz oči v oči

V Cankarjevem domu (CD) so 41. sezono poimenovali Iz oči v oči. Tako je tudi podnaslov razstave fotografa Henrija Cartier-Bressona, ki jo bodo v Galeriji CD odprli 22. septembra. Po besedah generalne direktorica CD Uršule Cetinski bodo v novi sezoni delovali v nekoliko drugačnih razmerah, bodo pa ohranili vse poglavitne abonmaje in festivale.

Foto: Nebojša Tejić / STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Uršula Cetinski, bodo njihove dvorane lahko v sedanjih pogojih sprejele precej manj gledalcev; Gallusova dvorana le okoli 490, med tem ko jih je pred epidemijo 1500, Linhartova dvorana pa le okoli okoli 190, pred epidemijo jih je skoraj 500.

Za zlati abonma bodo po besedah vodje programa resne glasbe, opere in baleta Ingrid Gortan nastopili Simfonični orkester iz Montreala, Mlada nemška filharmonija, Mladinski orkester Gustava Mahlerja in Simfonični orkester radia ORF z Dunaja, še v posebno veselje pa jim je projekt ansambla za baročno glasbo Il Pomo d'Oro - Händlove opere v treh dejanih Orest. Srebrni abonma bo oktobra začel organist Thierry Escaich, po besedah Ingrid Gortan pa jih še posebej veseli, da bodo v tem ciklu gostili flavtistko Evo-Nino Kozmus.

Med novostmi je med drugim izpostavila oktobrsko premiero komorne opere BalerinanirelaB, kjer zasnovo, glasbo in zvočno umetnost podpisuje Petea Strahovnik. Noviteta je nastala po delu Balerina, Balerina tržaškega pisatelja Marka Sosiča, predstava je koprodukcija s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem. V sodelovanju s SNG Opera in balet Ljubljana pa pripravljajo balet Spartak na glasbo Arama Iljiča Hačaturjana. Novost letošnje sezone je tudi prenovljena abonmajska shema Slovenske filharmonije - namesto modrega in oranžnega abonmaja bodo predstavljali abonmaje FKK, SMS in SOS.

Novo sezono Glasbe sveta bo po besedah vodje programa jazza in glasb sveta Bogdana Benigarja 23. oktobra v Gallusovi dvorani odprl duo Birds on a Wire, ki ga sestavljata Rosemary Standley in Dom La Nena. V abonmaju Veličastnih 7 kljub spremenjenim razmeram po besedah vodje gledališkega in sodobnoplesnega programa Andreja Jakliča ne bodo manjkali mednarodni plesni in gledališki projekti. Oktobra ga bo uvedel projekt plesalke in koreografinje Carolyn Carlson z naslovom Otoki.

Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe bo v 31. izdaji potekal od 11. do 22. novembra. Po besedah vodje filmskega programa v CD Simona Popka obseg festivala ostaja enak po številu projekcij, bodo pa zaradi zmanjšanega števila gledalcev v dvoranah seveda prikazali manj filmov - pričakujejo okoli 55 celovečercev, običajno so jih prikazali okoli 100. Upajo tudi na čim več mednarodnih gostov, čeprav se situacija spreminja iz dneva v dan.

V sklopu Liffa v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Cineteca Nazionale iz Rima pripravljajo retrospektivo filmov Federica Fellinija ob 100-letnici režiserjevega rojstva. Letošnja novost pa je Liffe pred Liffom, ko bodo 7. oktobra v sodelovanju s filmskim festivalom Poklon viziji prikazali film Oče režiserja Srdana Golubovića.

Razstava Henri Cartier-Bresson: Tete a tete Iz oči v oči je po besedah vodje razstavnega programa Nine Pirnat Spahić naravnana tematsko. Združila bo izbor 150 črno-belih portretov. Izbor je pripravil Cartier-Bresson sam za knjigo ob svoji 90-letnici, pod tem naslovom je bil izbor fotografij premierno predstavljen na razstavi v Londonu. Spomladi pa bodo v Galeriji CD odprli 14. Slovenski bienale ilustracije.

Oktobra bo v CD potekal 23. pripovedovalski festival. Kot je povedala vodja kulturnovzgojnih in humanističnih programov Barbara Rogelj, so ga imeli popolnoma pripravljenega že v marcu, a jim je načrte prekrižala pandemija. Zaradi covida-19 sta jim sedaj udeležbo odpovedala dva tuja gosta, sicer pa ga bodo izvedli v celoti. Novembra pa bo v CD potekal 36. slovenski knjižni sejem.

CD