STA, 18. 2. 2023

V CD mladinska predstava o bajeslovnih Gorjancih

V Cankarjevem domu (CD) bo drevi ljubljanska premiera predstave Gorjanci po motivih Bajk in povesti o Gorjancih Janeza Trdine. Mladinska predstava, ki je bila že na ogled v ptujskem mestnem gledališču, je koprodukcija CD, Zavoda Margareta Schwarzwald, SSG Trst in ptujskega teatra. V igri nastopajo Nataša Keser, Urša Kavčič in Zvezdana Novaković.
:
:

Foto: Jaka Varmuž

Gorjanci so dom številnim slovenskim bajeslovnim likom, kot so vile, velikani, volkodlaki, čudodelna voda, nenavadna drevesa in praproti. Bajeslovna bitja in pojavi iz izbranih poglavij knjige Bajke in povesti o Gorjancih so podlaga uprizoritvi režiserke Maruše Kink, v kateri igralki Nataša Keser in Urša Kavčič ter glasbenica Zvezdana Novaković skozi pripovedovanje, igranje in petje uprizarjajo čarobno pokrajino Gorjancev, so ob predstavi zapisali v CD.

Ustvarjalna ekipa se je v procesu, kot opisuje Zvezdana Novaković, "glasbeno naslanjala na tradicijo ritualnega petja med Belo krajino in Hrvaško, ki na zelo star način ohranja vez, ki so jo gojili naši predniki. Ples v krogu, petje neskončnih melodij, ki se prepletajo in nikoli ne končajo, prošnja soncu, da sije. In ker se na kresno noč dogajajo čarobne reči, se ta čarobnost prepleta z zvoki harfe, ki riše pokrajine Gorjancev".

Po besedah Nataše Keser so "odkrivali ljudsko slovstvo skozi ljudsko pesem in petje, spoznavali ljudske navade in običaje ter 'stara' znanja, ki so zgovorna in povedna prav danes, ta trenutek, pa vseeno tonejo v pozabo. Ali pa jih morda na novo odkrivamo", se sprašuje igralka.

Urša Kavčič pa je proces označila za igriv, "napajal nas je z energijo, skozi gib in glasbo sem odkrivala nove ustvarjalne dimenzije. Naše delo je bilo od samega začetka zelo sproščeno in pri improvizacijah se mi je pogosto zdelo, da se do potankosti poznamo. Režiserka Maruša Kink je bila izvrstna v držanju odprtega, kreativnega in varnega prostora, proti koncu pa je vodila umirjen proces zapiranja tega prostora in vse nitke z nežnostjo spletla v celoto", so igralkine besede povzeli v CD.

Za scenografijo in kostumografijo je poskrbela Vasilija Fišer, za koreografijo Ana Pandur, za masko pa Tina Prpar oziroma Tinka Pobalinka.

CD, Zavod Margareta Schwarzwald, MGP, Janez Trdina, Gorjanci, SSG Trst