STA, 5. 9. 2022

V CD komorna opera Svadba Ane Skolović

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo slovenska praizvedba komorne opere Svatba skladateljice Ane Sokolović. Napisana je za šest ženskih glasov a cappella s spremljavo tolkal. Libreto je v srbskem jeziku, poln izštevank in drugih ritmičnih momentov.
:
:
Foto: Darja Štravs Tisu
Foto: Darja Štravs Tisu
Foto: Darja Štravs Tisu
Foto: André Parmentier
Foto: André Parmentier

Komorno opero Svatba srbsko-kanadske komponistke Ane Sokolović sestavlja sedem zvočnih slik na temo predporočnega slavja nekje na Balkanu v preteklosti. Odvile se bodo v dobrih petdesetih minutah - "prva slika je noro težka, zadnja slika je noro lepa", je za sobotni Dnevnik povedala umetniška vodja Slovenskega komornega glasbenega gledališča Katja Konvalinka.

Pevke jo bodo izvajale a cappella, torej brez glasbene spremljave, in morajo poleg tega tudi same poskrbeti za ritem - igrajo na okarine, bobne, zvočne palice, gong, udarjajo ob lastna telesa. Nastopile bodo tri sopranistke Štefica Grasselli kot Milica, Theresa Plut kot Danica in Katja Konvalinka kot Lena, ter tri mezzosopranistke Irena Yebuah Tiran kot Zora, Barbara Jernejčič Fürst kot Nada in Anja Zemljarič kot Ljubica.

Glasbena vodja je Jelena Susnick, režijo podpisuje Andrej Jus, scenografijo Jaro Ješe, kostumografinja je Maja Možic Sotošek. Delo je bilo premierno izvedeno leta 2011 v Torontu.

Ana Sokolović je kanadska skladateljica srbskega rodu, ki se je po študiju v Novem Sadu in Beogradu preselila v Kanado. Navdušuje se nad različnimi umetniškimi oblikami. Njena inštrumentalna in odrska dela pogosto navdihuje balkanska folklora in njeni ritualni, asimetrični ritmi. Njena dela osvajajo prestižne nagrade, je rezidenčna skladateljica uglednih orkestrov, zastopa jo založba Boosey and Hawkes. Opera Svatba je prejela izvrstne kritiške odzive in nagrado Dore Mavor Moore za "izjemno novo opero". Le Monde jo je opisal kot "Obred pomladi, miniaturo, ki izumlja univerzalno fonetiko človeškega srca", so v sporočilu za javnost zapisali v CD.

Uprizoritev je nastala v produkciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Uro pred predstavo se bo v Kosovelovi dvorani s skladateljico pogovarjala muzikologinja Katarina Radaljac. Ponovitvi Svatbe bosta v torek in sredo, 1. oktobra bodo opero izvedli še v KC Primoža Trubarja Šentjernej in 25. oktobra v APT Novo mesto, dogovarjajo pa se tudi za gostovanje v Srbiji, je še poročal Dnevnik.

Andrej Jus, Ana Sokolović, Svatba, CD