STA, 31. 3. 2015

V CD drevi plesni spektakel koreografa Akrama Khana

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo ob 20. uri s predstavo iTMOi V Igorjevem umu nastopil znameniti plesni ansambel Akram Khan Company, ki ga vodi britanski plesalec in koreograf bangladeškega rodu Akram Khan. Kahn se je tokrat podal v ustvarjalni um Igorja Stravinskega ter se posvetil njegovemu prelomnemu delu Posvetitev pomadi.
:
:
Foto: J. Louis Fernandez
Foto: J. Louis Fernandez
Foto: J. Louis Fernandez

Kot so zapisali v CD, Khan v predstavi razčlenjuje skladateljevo metodo vzbujanja čustev in kompozicijski postopek, s katerim je Stravinski popolnoma preobrazil klasično glasbo.

"V Igorjev miselni proces sem skušal vstopiti osredotočen samo nanj ter slediti njegovi kompleksni in razdiralni poti. V Posvetitvi pomladi se oddalji od uveljavljenih družbenih obrazcev, vrne v mladost in jo brutalno dekonstruira, razpleta spomin ter oživlja nove misli in staro tradicijo. V odmevu njegove kompozicije sem z enakim postopkom odkrival svoj notranji nemir ter željo razrušiti stare vzorce in ustvariti nove. Vsak spomin je majhna smrt. Da bi presegel svoje skrajne sposobnosti, sem moral izbrisati sledi svoje preteklosti. Izrisale so se še neraziskane podobe, zazrl sem se v obličje lastnih omejitev," koreografove besede povzema spletna stran CD.

Kot je Khan povedal v pogovoru za današnji Dnevnik, predstava govori predvsem o žrtvovanju oziroma požrtvovalnosti, saj je to izrazita tema v življenju Stravinskega. Ker se je hotel izogniti predvidljivosti in njegovo glasbo razlomiti skozi prizmo sodobnosti, je k sodelovanju povabil tri skladatelje oziroma glasbenike, ki so delo Stravinskega prenovili. To so Nitin Sawhney, Jocelyn Pook in Ben Frost.

Njegove predstave so vedno vizualno zelo močne in čustvene. Kot je povedal za časnik, v nastajanje predstave vlaga predvsem čustva, zato je tak tudi učinek. Ljudje to preberejo, zaznajo. O sebi pravi, da je čustven človek in da rad dela s čustveno materijo, naj bo to v skupini, kot solist ali z drugimi avtorji v njihovih predstavah.

Khan se je od tretjega leta učil bangladeških ljudskih plesov, od sedmega leta pa tradicionalni indijski ples kathak. Kasneje se je posvetil sodobnemu plesu na univerzi De Montfort v Leichestru in na Northern School of Contemporary Dance v Leedsu.

Leta 2000 je s Farooqom Chaudhryjem ustanovil plesno skupino Akram Khan Dance Company. Ta je po 15 letih delovanja postala ena najbolj inovativnih plesnih skupin na svetu, Khan pa dobitnik številnih prestižnih nagrad, med drugim nagrade Laurencea Olivierja in nacionalne plesne nagrade britanskih plesnih kritikov. Leta 2005 je za svoje zasluge Združenemu kraljestvu prejel naziv član reda Britanskega imperija.

Khan je ljubljansko občinstvu navdušil že leta 2006 s predstavo ma. Širša javnost ga je spoznala na slovesnem odprtju londonskih olimpijskih iger leta 2012, za katero je pripravil predstavo z 51 plesalci.