STA, 13. 3. 2013

V CD drevi črna glasbena komedija beograjskega gledališča

Cankarjev dom (CD) bo drevi ob 20. uri gostil beograjsko Gledališče Favi, ki bo uprizorilo predstavo režiserja Juga Radivojevića "Tamo i nazad" (Tja in nazaj). Komedija, za katero je besedilo spisal Stevan Koprivica, govori o življenju po smrti, "ali kje končamo", so zapisali v Cankarjevem domu.
:
:

Foto: Arhiv Gledališče Favi

V predstavi, ki bo v srbskem jeziku, igrata Andrija Milošević v vlogi Pedje in Marinko Madžgalj kot Miki. Glasbena komedija podaja zgodbo o dveh nerazdružljivih prijateljih, ki se znajdeta v onstranstvu.

Pedja je 40-letni basist, ki je bil za časa življenja gradbeni inženir brez stalne zaposlitve. Sanjal je o nastopanju v rokerski zasedbi, a je s prijateljem Mikijem igral zgolj po klubih, na zabavah in praznovanjih. Umetnik in predrznež, ki ni verjel v nič drugega kot v svojo očarljivost in pogum, se je ustalil in poročil. V usodnem trenutku je namesto na zavoro pritisnil na plin.

Drugi protagonist črne komedije je prav tako 40-letni Miki. Akademski glasbenik, ki je lahko zaigral ali zapel vse, kar si je kdo zaželel, je bil nesojeni štipendist Fullbrightove fundacije. Oženil se je s svojo prvo in največjo ljubeznijo Zorico, ki ji je posvečal vso pozornost. Na njegovih plečih so se lomile nagrmadene dileme generacije današnjih 40-letnikov, ki občuti krivice in prekletstvo, da je vse imela, a tudi vse izgubila. Toda Miki je uspel ohraniti ideale vse do konca, ko se je znašel na dnu reke.

Za glasbo je poskrbel Saša Milošević Mare. Beograjsko gledališče se v Cankarjev dom vrača po glasbeni komediji Prepevaj, brat, s katero je zabavalo slovensko občinstvo decembra leta 2011.