STA, 28. 12. 2017

V CD drevi Balet Preljocaj z Romeom in Julijo

Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma (CD) bo drevi zaživela največja ljubezenska zgodba vseh časov, balet Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva, v koreografiji Angelina Preljocaja in izvedbi baletnega ansambla Balet Preljocaj. Predstave bodo še v petek, soboto in v nedeljo.
:
:
Foto: Jean-Claude Carbonne
Foto: Jean-Claude Carbonne
Foto: Jean-Claude Carbonne
Foto: Jean-Claude Carbonne
Foto: Jean-Claude Carbonne

Preljocaj je s svojim svetovno znanim baletnim ansamblom ustvaril surovo, neposredno, iskreno, a vendar prelepo ljubezensko zgodbo Romea in Julije. Prevzela ga je esenca zgodbe o (ne)zmožnosti uresničitve ljubezni v času velikih družbenih sprememb. Ljubezen Romea in Julije je tudi simbol upora in pobega iz grobega in tekmovalnega sveta, so zapisali v Cankarjevem domu.

Ljubezenska zgodba Williama Shakespeara je v koreografiji Preljocaja še bolj čustvena, pretresljiva in predvsem romantična. V njegovi interpretaciji imamo tako opravka s klani, ki se borijo za ozemlje, kljub temu pa je ohranil jedro tragedije: ljubezenski zaplet, krvava obračunavanja in tudi tragične usode.

Praizvedba Preljocajeve interpretacije klasike je premiero doživela leta 1990 v izvedbi baletnega ansambla Lyonske operne in baletne hiše. Pet let kasneje so balet prenesli v Preljocajevo skupino Ballet Preljocaj of Aix-en-Provence. Izreden uspeh baleta je botroval tudi razlogu, da ga je ista skupina v popolnoma drugi, pomlajeni zasedbi, obnovila ob 25-letnici praizvedbe. Od leta 1995 dalje Romeo in Julija tako ponovno živi in gostuje po številnih mednarodnih odrih.

Balet Preljocaj in njegovih 24 stalnih plesalcev od oktobra 2006 sicer domuje v Črnem paviljonu v Aix-en-Provenceu. Balet Preljocaj je v CD že nastopil oktobra 2014 s predstavo Noči, za katero je navdih črpal iz zakladnice zgodb Tisoč in ene noči.

Francija, CD