STA, 3. 9. 2019

V Cankarjevem domu Svetlana Zakharova s prijatelji

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi v sklopu Ljubljana festivala nastopila primabalerina Svetlana Zakharova. V ukrajinskem Lucku rojena plesalka bo na večeru z naslovom Svetlana Zakharova in prijatelji s skupino izvrstnih plesalcev, solistov najvidnejših baletnih ansamblov, predstavila nekaj najlepših baletnih koreografij.

Zakharova, ki bo na Ljubljana festivalu tokrat nastopila prvič, je na ponedeljkovi novinarski konferenci izrazila veselje, da bo nastopila na festivalu, na katerem se predstavljajo veliki mojstri - dirigenti, glasbeniki, baletniki in pevci.

V predstavi, ki nosi naslov Svetlana Zakharova in prijatelji, bodo ob njej nastopili veliki mojstri baleta, ki so tudi njeni dobri prijatelj, prihajajo pa iz gledališča Bolšoj in Mariinskega gledališča. Skupaj so izvedli že več programov ter nastopali na številnih odrih. V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bodo predstavili tako klasični balet kot tudi sodobne koreografije.

Glasbo bo v živo izvajal Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Antona Grišanina. Plesati na živo izvajano glasbo je po besedah Svetlane Zakharove, ki velikokrat pleše tudi na posneto glasbo, seveda veliko bolje, saj se tako ustvari čisto drugačno vzdušje. Kot je poudarila, plesalce v živo izvajana glasba še dodatno navdihuje.

Svetlana Zakharova je začela plesati pri šestih, le štiri leta kasneje pa je bila sprejeta na državno koreografsko šolo v Kijevu. Ko je leta 1995 na mednarodnem tekmovanju mladih baletnikov v Sankt Peterburgu kot najmlajša tekmovalka osvojila drugo nagrado, se je odzvala vabilu sanktpeterburške akademije Vaganova in tam nadaljevala izobraževanje, pri tem pa preskočila kar dva razreda, kar se je zgodilo prvič v celotni zgodovini te šole.

Že naslednje leto se je pridružila baletnemu ansamblu Mariinega gledališča in postala leta 1997, pri svojih 18 letih, glavna plesalka zasedbe, od leta 2003 pa je članica baletnega ansambla gledališča Bolšoj.

Kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, jo odlikujeta izjemno tehnično mojstrstvo in nadarjenost, kar ji omogoča, da se je zasidrala med najboljše balerine svoje generacije.

Festival Ljubljana, Svetlana Zakharova, CD