STA, 1. 10. 2023

V Cankarjevem domu se bo predstavil ukrajinski plesni ansambel Virsky

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi nastopil ukrajinski nacionalni plesni ansambel Virsky, ki slovi po svojih temperamentnih nastopih in ohranjanju ukrajinskega ljudskega plesnega izročila. Njihovi plesni spektakli vsebujejo elemente iz različnih ukrajinskih regij, ki raziskujejo raznolike sloge in tradicije ljudskega plesa.
:
:
Foto: Arhiv CD
Foto: Arhiv CD
Foto: Arhiv CD
Foto: Arhiv CD

Ansambel, znan tudi kot ansambel ljudskega plesa Ukrajine, sestavljajo plesalci, ki bogato kulturno dediščino svoje države prikazujejo skozi koreografijo, glasbo in kostume. Repertoar ansambla vključuje širok nabor, od energičnih kozaških plesov do liričnih in milozvočnih točk. Koreografije pogosto združujejo zapletene korake, akrobatske elemente in usklajene skupinske formacije, ki na odru izvajajo vizualno osupljive in dinamične plesne gibe, so zapisali organizatorji ljubljanskega nastopa.

Pred nocojšnjim nastopom na dan, ko v Ukrajini slavijo dan kozakov, je umetniški direktor Miroslav Vantuk napovedal program. Večer bo uvedla njegova koreografija Ukrajina, moja Ukrajina, v kateri so predstavljene vse regije Ukrajine tako v glasbenem kot plesnem pomenu, temu so prilagojeni tudi kostumi in scenografija. Program pa bodo sklenili s plesom gopak, ki je osnova za celotno ukrajinsko plesno izročilo, saj združuje virtuozno tehniko, lahkotnost in karakter. Gopak izhaja še iz časa kozaške države v Zaporižski regiji.

Na odru Cankarjevega doma bo nastopilo 54 umetnikov. "Naš ansambel je sicer zelo velik. Imamo svoj orkester, ki šteje 30 glasbenikov in 102 plesalca ter tehnično in administrativno osebje, skupaj nas je 186 oseb. Pred vojno smo odhajali na turneje v večjem sestavu, običajno se je na pot odpravilo okoli 100 plesalcev. Zdaj smo zaradi težkih ekonomskih razmer, tako pri nas kot v drugih državah, prišli do optimalnega števila, s katerim lahko predstavimo svoj program na visoki ravni in z ustreznim spoštovanjem do gledalcev," so besede umetniškega direktorja na predstavitvi ljubljanskega nastopa povzeli v sporočilu za javnost.

Ansambel se imenuje po ustanovitelju Pavlu Virskem, ki je leta 1937 skupaj z baletnim mojstrom Mikolo Bolotovom sestavil skupino folklornih plesalcev. Danes nastopi ansambla občinstvo navdušujejo s tehnično odličnostjo, intenzivnim umetniškim izrazom in živahnim duhom ukrajinskega ljudskega izročila.

Virsky je gostoval v številnih državah ter sodeloval na uglednih plesnih festivalih in tekmovanjih po vsem svetu. Njegovi plesalci so prepotovali več kot 87 držav, nastopali pred občinstvom po Evropi, v ZDA, Mehiki, Kanadi, Venezueli, Braziliji in na Kubi, pa v Vietnamu, Indiji, na Kitajskem in Japonskem, od koder se pravkar vračajo s turneje. Kljub vojni v Ukrajini nastopajo po vsem svetu.

Ansambel prihaja v Slovenijo v organizaciji agencije ARTentainment, ki je v Cankarjevem domu aprila organizirala gostovanje Ukrajinskega klasičnega baleta in maja Gruzijskega nacionalnega balet Sukišvili. Oba sta bila deležna odličnega odziva občinstva.

Ansambel Pavla Virskega, CD