STA, 13. 5. 2019

V Cankarjevem domu pogovora o Hamletu in Ojdipu v sodelovanju z Društvom za teoretsko psihoanalizo

V sodelovanju z založbo Društva za teoretsko psihoanalizo - zbirko Analecta bosta v Klubu Cankarjevega 13. in 21. maja na sporedu pogovorna večera o Hamletu in Ojdipu. Povod zanju sta knjiga Vse za nič: Hamletova negativnost filozofa Andrewa Cutrofella in posebna številka Problemov, v celoti posvečena Ojdipu v Kolonu.
:
:

Foto: Arhiv Cankarjev dom

Večera bosta posvečena "novim premislekom o implikacijah" Hamleta in Ojdipa - paradigmatskih zgodb evropske kulture. "Sledeč Freudu gre nemara za eno samo zgodbo, saj lahko Hamleta razumemo kot preobrazbo Ojdipove zgodbe na začetku moderne dobe. Tragična lika, ki skozi vso našo kulturno zgodovino terjata vsakič nove refleksije."

Gost prvega večera bo profesor filozofije na univerzi Loyola v Chicagu in avtor številnih publikacij Andrew Cutrofello. Povod za gostovanje je njegova knjige Vse za nič: Hamletova negativnost, ki je v prevodu Marije Zlatnar Moe pravkar izšla v zbirki Analecta.

Knjiga je doslej najbolj temeljita študija številnih zvez med Hamletom in filozofijo. "Ponuja široko razvejano mrežo referenc in prepričljivo pokaže, kako zelo je bil Hamlet vpisan v najbolj žgoča vprašanja novoveške in sodobne filozofije. Čeprav je videti, da je bilo o Hamletu napisano že vse - ni je igre, ki bi spodbudila več komentarjev z vseh koncev -, pa je to vendarle knjiga o Hamletu, kakršne še ni bilo."

Avtor bo na predavanju predstavil tudi svoje daljnosežne poglede na Hamleta, na vprašanja pa bosta odgovarjala domača filozofa Slavoj Žižek in Mladen Dolar.

Povod za drugi večer, 21. maja, je izdaja posebne številke Problemov (1-2/2018), v celoti posvečene Ojdipu v Kolonu, ki poleg domačih avtorjev (Alenka Zupančič, Mladen Dolar) prinaša tekste nekaterih najvidnejših strokovnjakov (Pierre Vidal-Naquet, Samuel Weber, Shoshana Felman itd.). Drugi povod pa je prva slovenska uprizoritev te igre v Drami SNG Maribor marca lani v režiji Diega de Bree. Igra je v prevodu Kajetana Gantarja izšla pri Celjski Mohorjevi družbi leta 2010.

Ojdipski mit je razvpit in vsesplošno znan, ponavadi tako, da je skrčen na zgodbo o očetomoru in incestu. Ta zgodba se široko promovira kot ključna psihoanalitična pripoved, ki da podaja ključ do človeške želje. Fokus večera pa bo Ojdip v Kolonu, Sofoklovo nadaljevanje Ojdipove zgodbe, ki je redko pritegnilo zasluženo pozornost. Ojdip v Kolonu je sicer zadnja grška tragedija, napisana leta 406 pr. n. št.

"Tu imamo zelo drugačen lik Ojdipa kot izobčenca, slepca, berača, popotnika, ki ne more najti svojega mesta, in najpomembneje, Ojdipa, ki ne mara prevzeti krivde za svoje zločine," so zapisali v CD. Predavala bosta Alenka Zupančič in Dolar. Za rdečo nit bo, kot so še zapisali, služil stavek, ki je v igri položen v usta zboru: "Najbolje je ne biti rojen."

CD