STA, NETA, 28. 8. 2015

V Bukarešti s Senom kresne noči začetek festivala NETA

V Bukarešti se bo danes s predstavo Sen kresne noči v režiji Davida Doiashvilija začel festival Nove evropske teatrske akcije NETA. Tematsko izhodišče letošnjega festivala bo Gledališče - junak našega časa. Slovenska predstava Hura Nosferatu! po besedilu Andreja E. Skubica in v režiji Simone Semenič bo na NETA doživela krstno uprizoritev.
:
:

Hura, Nosferatu / foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Predstava Hura Nosferatu! je nastala v koprodukciji NETE, SNG Nova Gorica, Slovenskega mladinskega gledališča ter Kulturnega društva B-51. Predstava bo sicer 26. septembra zaključila 22. Ex Ponto.

Med slovenskimi produkcijami sta se v program uvrstili še predstavi Mrtvec pride po ljubico v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj ter Tobelija v režiji Nicka Upperja, ki je nastala v koprodukciji Kulturnega društva B-51, gledališča Mal dramski teatar iz Bitole ter Dramskega in lutkovnega gledališča Vratsa iz Bolgarije, so sporočili iz NETA.

Poleg slovenskih bodo na festivalu NETA gostovali še producenti iz Romunije, Makedonije, Črne gore, Rusije, Italije, Albanije, Hrvaške, Bolgarije in Slovenije.

Selekcijo predstav so opravili predsednik NETE Blagoje Stefanovski, umetniški direktor gledališča Mal dramski teatar iz Bitole George Banu ter generalni sekretar NETE in direktor festivala Ex Ponto Damir Domitrović.

Nova Evropska Teatrska Akcija - NETA je kulturno združenje s sedežem v Ljubljani, ki deluje od leta 2004 z namenom razvoja mednarodne mreže NETA in je nastala na pobudo sedanjih in nekdanjih ministrov za kulturo ter direktorjev gledališč in festivalov.

Evropska komisija in agencija EACEA sta leta 2014 prepoznali dodano vrednost mreže NETA v evropskem prostoru in sta jo med 23 sofinanciranimi evropskimi mrežami izbrali kot edino mrežo iz tega dela Evrope. NETA danes združuje 68 gledališč in festivalov iz 20 evropskih držav.

B-51, NETA, SNG Nova Gorica, Bukarešta, SMG, Romunija

Povezani dogodki