STA, 31. 1. 2018

V APT sezona likov, figur in paradigem

V novomeškem Anton Podbevšek Teatru (APT) so danes pripravili predstavitev sezone, poimenovano Liki, figure, paradigme. Novo gledališko sezono bo zaznamoval program, ki meri na določene posameznike, na njihove drže, geste in stališča, so poudarili. Sezono bodo marca začeli s predstavo Demian po motivih pisatelja Hermana Hesseja.
:
:

Foto: Rasto Božič/STA

Ravnatelj APT Matjaž Berger je povedal, da je letošnji gledališki program s štirimi uprizoritvami posvečen ljudem, ki so s svojimi dejanji "spremenili kontekst svojega življenja in kontekst reprezentacije". Hkrati so prispevali k družbenim prelomom.

Za določeno usmeritev so se sicer v APT odločili, ker je "sodobni čas poln negativnega", predstavili pa bodo "posameznike in mislece, ki so skozi različne boje prišli do afirmativnega in do tega, kaj pomeni v vsakdanjem življenju drža, gesta in simbolno", je še povedal Berger.

Novo gledališko sezono bodo marca začeli z uprizoritvijo oziroma s predstavo po motivih mladinskega romana Demian nemškega književnika Hesseja v režiji režiserke, plesalke in koreografinje Jane Menger.

Aprila bo sledila predstava Kons:o:vel v Bergerjevi režiji, ki se bo v glavnini naslonila na strokovno besedilo sodobnega preučevalca konstruktivista Srečka Kosovela, literarnega zgodovinarja in teoretika Janeza Vrečka. Predstava, ki bo nastala v koprodukciji APT, Studia humanitatis in ljubljanskega Cankarjevega doma, bo posvečena 100-letnici smrti Ivana Cankarja. Scenarist bo vizualni umetnik Miran Mohar.

Septembra bodo v APT v koprodukciji z ljubljansko Fakulteto za šport uprizorili predstavo Emil Zatopek: Lau(f) story v režiji Matjaža Pograjca. Naslonili se bodo na besedilo novinarja Boštjana Videmška, ki govori o češkem atletu oziroma o svetovno uveljavljenem tekaču Zatopeku (1922-2000), ki je po Videmškovih besedah postal ujetnik čehoslovaške socialistične "univerzalne totalitarnosti". Predstava bo po drugi strani govorila o teku.

Letošnjo gledališko sezono bo APT novembra končal s predstavo z delovnim naslovom Izumitelj na zemlji: slavolok modrijanov v zasnovi in režiji Bare Kolenc. Temeljila bo na besedilih avantgardista Antona Podbevška in Miklavža Komelja, ob letošnji 120-letnici Podbevškovega rojstva pa jo je navdihnilo njegovo življenje in delo.

Sicer pa bodo v APT letos pripravili še vrsto drugih prireditev. Že v petek bo tam spominski koncert Erik Platon - za Primoža - v neskončnost, posvečen nedavno preminulemu novomeškemu glasbeniku Primožu Žižku.