SiGledal, 9. 3. 2022

Ustvarjalni center Krušče: Vabilo na Psihodramsko delavnico s Sue Daniel

Ustvarjalni center za umetniško raziskavo, kreacijo, rezidenco in edukacijo Krušče organizira izkustveno psihoterapevtsko delavnico. V živo se ponovno vrača izredna gostja Sue Daniel. Delavnico psihodrame bo vodila od petka, 18. 3. do nedelje, 20. 3. 2022.

Foto: Arhiv Ustvarjalnega centra za umetniško raziskavo, kreacijo, rezidenco in edukacijo Krušče

Sue Daniel je mednarodno izredno uveljavljena psihodramska psihoterapevtka in ena pionirk psihodrame v Avstraliji z dolgoletnimi izkušnjami v psihodramskem izobraževanju in superviziji, ki redno predava po vsem svetu in ki je s svojim pristopom k psihodrami že večkrat navdušila tudi udeležence v Sloveniji.

Delavnica je namenjena tako tistim, ki se s psihodramo in psihoterapijo še niso srečali kot vsem z izkušnjami v psihodrami, psihoterapiji, edukatorjem in supervizorjem.

Tema psihodramske delavnice je: Stopiti v čevlje drugega.

Program:

 • Petek, 18. 3. 2022: od 16:00 do 19:45
 • Sobota, 19. 3. 2022:
  od 11:00 do 14:30 (s kratko pavzo)
  od 14:30 do 16:00 pavza za kosilo
  od 16:00 do 19:45 (s kratko pavzo)
 • Nedelja, 20. 3. 2022: od 11:00 do 14:30

Prispevek:

 • 220,00 eur
 • člani Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, študenti, samozaposleni in upokojenci: 180,00 eur
 • Na voljo je omejeno število sofinanciranih mest za psihodramske edukante in trenutne člane skupin na Kruščah s prispevkom 150,00 eur

Več informacij in prijave: krusce@gmail.com. Število udeležencev je omejeno. S sodelovanjem na delavnici je mogoče pridobiti potrdilo o terapevtskih urah v izkustvenih delavnicah, veljavno v psihoterapevtskih edukacijah.

Več o psihodrami:

Psihodrama je po vsem svetu znana in v stroki uveljavljena akcijska skupinska psihoterapevtska metoda, ki jo je razvil Jacob Levy Moreno. Osnovna lastnost psihodrame je odrsko odigravanje notranjega sveta in življenjskih situacij posameznice oz. posameznika. Članica oz. član skupine, ki to želi, lahko razišče lastno doživljanje sedanjosti in preteklosti ter vizijo prihodnosti, situacije, ki so se zgodile (ali bi se lahko, pa se niso), izgovorjene in neizgovorjene misli in čustva, želje, fantazije, sanje. Lahko se sreča z ljudmi iz preteklosti, razreši in dokonča odnose, ki jih ni zmogla ali smel dokončati, odkriva lastne omejitve in potenciale, se srečuje s svojimi čustvi in se uči, kako svobodno izražati sebe.

V psihodrami nedostopni viri duševnosti in medosebnih odnosov postanejo dostopnejši zavedanju ter možnosti spremembe. Skozi psihodramo se osvetlijo nejasni vzorci vedenja, razjasnjuje se narava odnosov, razkrivajo se resnične potrebe, kar vodi do boljšega razumevanja sebe in drugih.

Psihodrama udeleženim nudi podporo in varno okolje, v katerem trenirajo nove, učinkovitejše vloge in vedenje, pospešuje osebnostno rast, integracijo kognitivnega, emocionalnega in vedenjskega nivoja osebnosti, povečuje zavest, empatijo in socialne interakcije ter skupinsko kohezijo in produktivnost, primerna je za vzpostavljanje boljših komunikacijskih sposobnosti, zmanjšanje stresa, delo s travmami in drugimi duševnimi težavami.

Psihodrama vzpodbuja ustvarjalno mišljenje pri posameznici oz. posamezniku in torej prevzemanje iniciative in najdevanje ustreznega in dovolj doberega odgovora na novo, nepoznano situacijo kot tudi novega, boljšega odgovora na situacijo, ki se ponavlja.

Moreno je bil v svojem delovanju povezan tako s področjem psihologije (študiral je medicino in teologijo na Dunaju in bil Freudov sodobnik, navdahnjen z idejami Martina Bubra, filozofa dialoga) kot s področjem gledališča (ustanovil je gledališče spontanosti - Stegreif theater). Na njegovi nagrobni plošči piše: »J.L. Moreno, človek, ki je v psihiatrijo prinesel smeh.«

V psihodrami je dobrodošla vsaka odrasla posameznica oz. posameznik ne glede na leta ali poklic, ki se skozi igro želi srečevati s sabo in drugimi. Za psihodramo niso potrebne posebne igralske sposobnosti.

Krušče, Tomi Janežič, Ustvarjalni center Krušče, Sue Daniel